Чим довше триває війна, тим менша імовірність повернення біженців - соціолог

Чим довше триває війна, тим менша імовірність повернення біженців - соціолог

Укрінформ
Чим довше триває розв'язана Росією війна, тим менша імовірність повернення в Україну біженців.

Про це в ефірі Українського радіо сказав соціолог Олександр Стегній, передає Укрінформ. 

"Чим довше триває війна, тим менша імовірність повернення людей. Другий чинник, який стоїть на перешкоді – це масштабні руйнування житла в Україні. Чим вищий чинник руйнувань, тим менший шанс повернути людей. І безумовно, ще один чинник – це економічні перспективи України. І це виклик також для соціальної сфери", - сказав він.

Олександр Стегній
Олександр Стегній

За словами експерта, зараз багато дискусій щодо того, як стимулювати людей повертатися. Але питання номер один – наскільки ми всередині країни готові в довгостроковій перспективі, приміром в найближчі 10 років, цей виклик прийняти на себе? Навіть якщо залучати інвесторів, закордонну допомогу гуманітарних фондів, має бути розписана цільова програма відновлення житла. А йдеться про кілька мільйонів зруйнованих квартир. І це перспектива дуже складна. "І поки я не бачу, щоб ми розписали цю програму і зрозуміли, як вона буде працювати", - зазначив він.

Читайте також: 70% переселенців планують жити там, куди переїхали

Як повідомлялося, українці, які втекли від війни до країн Євросоюзу, нині масово оновлюють свої посвідки на проживання до березня 2025 року.

Фоо: Голос Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-