Данілов - про тиск на журналістів: Треба дочекатися результатів слідства

Данілов - про тиск на журналістів: Треба дочекатися результатів слідства

Ексклюзив
Укрінформ
У справах про тиск на журналістів необхідно дочекатися остаточних результатів слідства, а потім робити висновки.

На цьому секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов наголосив в інтерв‘ю Укрінформу.

"У випадках, про які ви кажете (ідеться про тиск на журналістів-розслідувачів Bihus.Info і засновника проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова – ред.), була миттєва реакція Президента. Я впевнений, що ця ситуація обов'язково буде розглянута, і всі люди, які займалися протиправною діяльністю, понесуть за це покарання. Нам треба дочекатися остаточних результатів слідства, а після того вже робити висновки", - підкреслив Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив, що 14 січня невідомі особи намагалися потрапити до його квартири, налякали матір і сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами "ухилянт", "зрадник".

Після інциденту Телеграм-канал "Карточный Офіс" опублікував допис, в якому повідомлялося, що нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали "Вертикаль" і "Джокер".

Було розпочато кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування останнього у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу).

Читайте також: У справі Bihus.Info відкрили ще одне провадження - про перешкоджання роботі журналістів

21 січня у поліції повідомили, що встановили особи п’ятьох учасників протиправних дій щодо Ніколова.

16 січня були опубліковані дані прихованої зйомки, де видно, що нібито співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Того ж дня керівник Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне стеження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Служба безпеки України відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників Bihus.Info.

5 лютого журналісти Bihus.Info заявили, що за ними стежила СБУ.

Своєю чергою Служба безпеки України зреагувала на заяви журналістів Bihus.Info про стеження та ухвалила кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності. Зокрема звільнила його керівника Романа Семенченка.

Читайте також: У Кривому Розі охоронець підприємства побив оператора каналу «Рада» - йому оголосили підозру

Верховна Рада вирішила викликати голову СБУ Василя Малюка для заслуховування справи щодо тиску на працівників проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info. Малюк може виступити в парламенті наприкінці лютого

Офіс генпрокурора доручив ДБР вести досудове розслідування у справі про стеження за журналістами Bihus.infо.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на атаки проти медіа та наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-