У справі Bihus.Info відкрили ще одне провадження - про перешкоджання роботі журналістів

У справі Bihus.Info відкрили ще одне провадження - про перешкоджання роботі журналістів

Укрінформ
Правоохоронці у ході досудового розслідування у справі про Bihus.Info розпочали ще одне кримінальне провадження, а саме за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами порушення недоторканості приватного життя та використання спеціальних технічних засобів отримання інформації (ст. 182, ст. 359 Кримінального кодексу України).

В ході досудового розслідування були встановлені факти, які можуть свідчити про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. На території етнографічного комплексу здійснювався незаконний збір інформації про журналістів редакції Bihus.Info. Дані могли бути використані для подальшого впливу на них.

У зв’язку з цим до ЄРДР внесені відомості та за процесуального керівництва Офісу генпрокурора розпочато досудове розслідування за ч. 3 ст. 171 КК України - вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків, вчинений службовою особою з використанням свого службового становища.

Здійснюються процесуальні та слідчі дії, направлені на встановлення кола осіб, причетних до вчинення злочину.

Читайте також: Нападники на квартиру журналіста Ніколова отримали $1000 від замовника - поліція

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня були опубліковані дані прихованої зйомки, де видно, що нібито співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Того ж дня керівник Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне стеження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Журналісти й медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо Bihus.Info.

СБУ відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників Bihus.Info.

5 лютого журналісти Bihus.Info заявили, що за ними стежила СБУ.

Своєю чергою Служба безпеки України зреагувала на заяви журналістів Bihus.Info про стеження та ухвалила кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності. Зокрема звільнила його керівника Романа Семенченка.

Міністр юстиції Денис Малюська після заяв Bihus.Info про стеження з боку СБУ заявив про необхідність більшого контролю за діями спецслужб всередині України.

6 лютого Юрчишин закликав парламент заслухати звіти керівників СБУ, Офісу генпрокурора та Національної поліції про стан розслідування справ щодо атак на журналістів.

Верховна Рада вирішила викликати голову СБУ Василя Малюка для заслуховування справи щодо тиску на працівників проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Офіс генпрокурора доручив ДБР вести досудове розслідування у справі про стеження за журналістами Bihus.infо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-