ДБР проведе досудове розслідування у справі про стеження за Bihus.infо

ДБР проведе досудове розслідування у справі про стеження за Bihus.infо

Укрінформ
Офіс генерального прокурора доручив слідчим Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за заявою Bihus.infо про стеження.

Як передає Укрінформ, про це ОГП повідомляє у Телеграмі.

Провадження щодо незаконного встановлення та використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації у приміщенні заміського комплексу на території Київської області відкрите за ч. 1 ст. 359 Кримінального кодексу України.

Враховуючи, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення, ймовірно, причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань, пояснили в Офісі генпрокурора.

"Свобода слова є невід'ємною складовою демократичного суспільства і фундаментальним принципом правової держави. Порушення прав журналістів є неприпустимими і підлягають ретельному розгляду та належній реакції. Органи прокуратури мають зобов'язання гарантувати захист журналістів від будь-яких форм тиску та переслідувань, а журналісти отримувати інформацію про цю роботу. Саме з цією метою в Офісі генерального прокурора діє "платформа захисту прав журналістів", – наголосив генпрокурор Андрій Костін.

Спеціальний підрозділ в ОГП на постійній основі працює над вивченням усіх порушень проти журналістів і забезпечує належне вжиття заходів з метою захисту їх прав і інтересів. Відповідно до підписаного меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю Офісу генпрокурора та медійних і правозахисних організацій відбуваються робочі зустрічі з представниками медіа, на яких ретельно розглядаються усі такі випадки та вживаються необхідні заходи для забезпечення справедливого розслідування та покарання винних осіб.

Остання зустріч прокурорів та журналістів відбулася в січні 2024 року, а наступну проведуть найближчим часом, ідеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ,16 січня були опубліковані дані прихованої зйомки, де видно, що нібито співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Читайте також: Стеження за Bihus.Info: голова СБУ заявив, що «дії окремих співробітників викликають обурення»

Того ж дня керівник Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне стеження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Журналісти й медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо Bihus.Info.

СБУ відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників Bihus.Info.

5 лютого журналісти Bihus.Info заявили, що за ними стежила СБУ.

У свою чергу Служба безпеки України зреагувала на заяви журналістів Bihus.Info про стеження та ухвалила кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності. Зокрема звільнила його керівника Романа Семенченка.

Міністр юстиції Денис Малюська після заяв Bihus.Info про стеження з боку СБУ заявив про необхідність більшого контролю за діями спецслужб всередині України.

6 лютого Юрчишин закликав парламент заслухати звіти керівників СБУ, Офісу генерального прокурора та Національної поліції про стан розслідування справ щодо атак на журналістів.

Верховна Рада вирішила викликати голову СБУ Василя Малюка для заслуховування справи щодо тиску на працівників проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-