Стеження за Bihus.Info: голова СБУ заявив, що «дії окремих співробітників викликають обурення»

Стеження за Bihus.Info: голова СБУ заявив, що «дії окремих співробітників викликають обурення»

Укрінформ
Голова Служби безпеки України Василь Малюк наголошує, що зробить усе можливе, аби кожне ЗМІ могло працювати в Україні вільно.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

За його словами, Служба безпеки України сьогодні робить надважливий внесок у захист країни. Контррозвідники, бійці Центру спецоперацій "А", слідчі, кіберфахівці, оперативники, аналітики – усі співробітники СБУ об’єднані метою наближення перемоги.

"Разом із побратимами із Сил безпеки та оборони ми нищимо окупантів на передовій, ліквідовуємо загарбників і воєнних злочинців, проводимо унікальні спецоперації, які без перебільшення змінюють картину війни. Свідчення цього – підриви не лише Кримського мосту, але й багатьох військових об’єктів углибині рф", - підкреслив Малюк.

Читайте також: Тиск на працівників Bihus.Info: Рада вирішила викликати голову СБУ

За його словами, бійці СБУ воюють у найгарячіших точках фронту. Вони знищили російської бронетехніки більш як на 1 млрд доларів і серед них – понад 500 танків. "Ми активно працюємо, і використовуючи БПЛА. Тож серед наших цілей системи ППО та військові об’єкти в окупованому Криму", - зазначив генерал-лейтенант.

Як нагадав Малюк, "наші унікальні розробки морських дронів Sea baby та "Мамай" змінили розташування сил на Чорному морі. Зокрема вразили 8 кораблів Чорноморського флоту Росії".

Надважливими, наголосив очільник СБУ, були нещодавні спецоперації на трьох російських нафтопереробних заводах – у Волгограді, Туапсе та Ленінградській області. Ці удари дуже відчутні для РФ, адже як мінімум на третину скоротився російський експорт нафтопродуктів.

"Також ми ефективно протидіємо як зовнішньому, так і внутрішньому ворогу. До прикладу, викрили 47 агентурних мереж РФ", - заявив Малюк і підкреслив, що це лише деякі приклади роботи за рік.

"Загалом результатів багато. Прийде час і ми обов’язково розкажемо про наші спецоперації детально. А поки що СБУ зосереджена на головній меті – якомога швидше вигнати окупантів з нашої землі", - наголосив він.

За таких обставин, зауважив Малюк, "викликають справжнє обурення дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності. На жаль, проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин, а також мало місце публічне поширення відеоматеріалів".

Як наголосив очільник СБУ, "такі дії є неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень. Серед іншого, я направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ, а Президент України ще 31 січня підписав відповідний указ".

Малюк підкреслив: "Моя позиція однозначна – не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника Служби: і тих, хто бореться з ворогом всередині країни, і тих побратимів з СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання".

Читайте також: Малюська прокоментував розслідування Bihus.Info про СБУ: Сором за «роботу» спецслужби

Він зауважив, що пишається бойовими побратимами СБУ – тими, хто виконує реальні бойові задачі, реально ловить колаборантів та зрадників, реально знищує загарбників та протидіє злочинності.

"Це і є справжнє обличчя дієвої і фахової Служби безпеки. І я як керівник СБУ зроблю все можливе, аби кожне ЗМІ могло працювати в Україні вільно. Сьогодні ми не просто будуємо оновлену СБУ, а захищаємо демократичні цінності, серед яких – свобода слова і незалежність медіа. Для мене особисто віднині це надпріоритет", - запевнив голова СБУ.

Як повідомляв Укрінформ,16 січня були опубліковані дані прихованої зйомки, де видно, що нібито співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Того ж дня керівник Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне стеження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Журналісти й медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо Bihus.Info.

СБУ відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників Bihus.Info.

5 лютого журналісти Bihus.Info заявили, що за ними стежила СБУ. Вони повідомили, що ідентифікували тих, хто реалізовував операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери, де редакція перебувала 27 грудня 2023 року. Зробити це вдалося завдяки відео з камер безпеки відпочинкового комплексу.

Зокрема журналісти заявили, що "за операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки імовірно залучали і Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ".

Служба безпеки України зреагувала на заяви Bihus.Info про стеження та ухвалила кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності. Зокрема звільнила його керівника Романа Семенченка.

Міністр юстиції Денис Малюська після заяв Bihus.Info про стеження з боку СБУ заявив про необхідність більшого контролю за діями спецслужб всередині України.

6 лютого Юрчишин закликав парламент заслухати звіти керівників СБУ, Офісу генерального прокурора та Національної поліції про стан розслідування справ щодо атак на журналістів.

Верховна Рада вирішила викликати Малюка для заслуховування справи щодо тиску на працівників проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-