Чим годують ЗСУ: Громадська антикорупційна рада при Міноборони розповіла про неякісні харчі

Чим годують ЗСУ: Громадська антикорупційна рада при Міноборони розповіла про неякісні харчі

Укрінформ
У 2023 році були перевірені близько 39 тисяч тонн консервів для ЗСУ, з яких 14% виявились неякісними.

Водночас від початку січня поточного року близько 30% яєць, що постачалися до ЗСУ, повернули постачальникам через погану якість. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив під час звіту про діяльність Громадської антикорупційної ради при Міноборони за 2023 рік член Комісії з питань комунікацій, кадрової роботи та експертних обговорень Геннадій Кривошея.

«Велика частина продукції, яку постачають або намагаються поставити до ЗСУ, має досить сумнівну якість самого товару. Першочергово я говорю про продукти харчування. Щоб ви могли зрозуміти, з початку цього року близько 30% яєць, по яких проводилося дослідження, були повернуті Управлінням безпечності харчових продуктів. Тобто фактично це 30% товару, який не потрапив до наших військових, а був попередньо перевірений і був завернутий назад постачальникам. І таких фактів дуже багато», - зазначив Кривошея.

Він підкреслив, що завдяки втручанню членів Громадської ради вдалося налагодити роботу лабораторій, які перевіряють якість продуктів, що надходять до війська.

«На сьогоднішній день проводяться дослідження по продукції, яка є обов’язковою і про яку досить часто всі говорять - це консервовані продукти. Зокрема, м’ясо, риба, каші, тобто все це перевіряється. В середньому, якщо ми візьмемо кількість по тоннажу, то за 2023 рік було перевірено близько 39 тисяч тонн продукції, яка є консервована. Із них 14% було завернуто, це - 5 433 тонни», - повідомив Кривошея.

Читайте також: Умєров розповів про незаплановані перевірки військкоматів та складів з продуктами

За його словами, у процесі роботи з’ясувалося, що існує дефіцит інспекторів, які працюють при управлінні і військових частинах та перевіряють безпечність і якість товарів. Наразі кількість інспекторів збільшена, і це дозволить більш оперативно перевіряти товари, що постачаються до війська.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони запобігло постачанню у ЗСУ понад 362 тонн зіпсованих продуктів – капусти, моркви, цибулі та цитрусових. За недотримання умов договору Міноборони виставить штрафні санкції всім компаніям, які постачають неякісну продукцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-