Шмигаль: Наша мета - змусити агресора заплатити за всі злочини, зокрема проти довкілля

Шмигаль: Наша мета - змусити агресора заплатити за всі злочини, зокрема проти довкілля

Укрінформ
Спільною метою України й партнерів є досягнення справедливого стійкого миру і примушення агресора заплатити за всі скоєні злочини, зокрема проти довкілля.

На цьому наголосив Прем’єр міністр Денис Шмигаль під час Міжнародного довкіллєвого форуму United for Nature. Agenda for Ukraine, передає кореспондент Укрінформу.

«Наша спільна мета — досягти справедливого і стійкого миру, змусити агресора заплатити за всі здійснені злочини, зокрема злочини проти довкілля», - наголосив глава уряду.

Він зазначив, що пункт 8 Формули миру Президента України Володимира Зеленського акцентує на цьому увагу. У ньому йдеться про оцінку шкоди довкіллю, притягнення Росії до відповідальності, відновлення та реконструкцію України.

Прем'єр-міністр нагадав, що за інформацією Міндовкілля, під час повномасштабного вторгнення зафіксовано майже 3,6 тисячі російських злочинів проти довкілля. Ворог уже завдав збитків на суму 2,2 трильйона гривень, і ці цифри щодня зростають. Через постійні обстріли утворилося понад 750 тис. тонн відходів руйнації, якими забруднено 30 млн га території.

Крім того, за даними Міністерства економіки, сотні тисяч квадратних кілометрів української землі потенційно забруднені мінами та снарядами.

Читайте також: Воєнні дії спричинили довкіллю Вінниччини збитків на понад ₴4 мільярди

«Торік ми повернули в експлуатацію понад 200 тисяч гектарів сільгоспземель. Для порівняння, це більше ніж дві площі нашої столиці», - зазначив очільник уряду.

За його словами, цього року планується обстежити і в разі потреби очистити понад 512 тисяч гектарів.

Шмигаль зауважив, що триває подолання наслідків підриву військами РФ греблі Каховської ГЕС. Для побудови нових водогонів уряд виділив мільярди гривень.

Читайте також: В Україні розслідують 280 справ щодо воєнних злочинів РФ проти довкілля

«Відновлюючи зруйноване, розміновуючи території та фіксуючи злочини, ми ретельно обраховуємо втрати, щоб надати цей рахунок агресору», - заявив очільник українського уряду.

Як повідомляв Укрінформ, тотрік в Україні після обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів знято статус небезпечної території із загальної площі 18 тисяч квадратних кілометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-