В Україні за рік зняли статус небезпечної території з 18 тисяч квадратних кілометрів

В Україні за рік зняли статус небезпечної території з 18 тисяч квадратних кілометрів

Ексклюзив
Укрінформ
Минулого року в Україні після обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів знято статус небезпечної території із загальної площі 18 тисяч квадратних кілометрів.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, який координує напрям гуманітарного розмінування.

«174 тисячі квадратних кілометрів – це територія, яка потенційно може бути небезпечною, непідконтрольна нам. Це територія, на якій велись або ведуться бойові дії. За минулий рік обстежили і зняли статус небезпечної території з 18 тисяч квадратних кілометрів», - сказав Безкаравайний.

Водночас він наголосив, що після закінчення війни "матимемо певну територію або з Кримом, або по кордону з Російською Федерацією", яка впродовж 10 років має бути обстежена і 80% її має повернутись до продуктивної експлуатації.

"Найімовірніше, 20% будуть забрудненими. І оці 20% треба буде дуже довго й нудно розміновувати. Кожен квадратний метр, кожен квадратний сантиметр потрібно буде протикати щупом, просівати крізь сито", - зазначив заступник міністра.

Говорячи про нову Національну стратегію протимінної діяльності, яку Мінекономіки презентувало у грудні, посадовець зазначив, що її головна мета - зменшити вплив вибухонебезпечних предметів на людей та економічну діяльність.

Читайте також: Спецслужба транспорту за тиждень розмінувала понад 1400 гектарів території

«Ми не ставимо за мету знайти всі міни і витягти їх із землі. Ми маємо на меті зменшити вплив цих мін, які в землі, на життєдіяльність людей і економіку. Тобто ми не можемо сказати, що нам через 10 років треба розмінувати всі території. Це неможливо. Можливе зменшення впливу забруднених територій. Якщо ми ідентифікували, що ця ділянка забруднена, доцільніше обгородити її колючим дротом і колись розмінувати. Ці рішення треба ухвалювати обґрунтовано, зважено і бажано з використанням науки. Тому мета – зменшити вплив вибухонебезпечних предметів. І протягом 10 років 80% територій, які тепер із статусом потенційно небезпечних, повернути до продуктивного використання», - пояснив заступник міністра.

Як повідомлялося, у Мінекономіки працюють над запуском програми компенсацій фермерам, які власним коштом замовили послуги обстеження та розмінування своїх земель; у держбюджеті на 2024 рік на цей напрямок передбачено 3 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-