Верховний комісар ООН закликає уряд України продумати стратегію для повернення біженців

Верховний комісар ООН закликає уряд України продумати стратегію для повернення біженців

Ексклюзив
Укрінформ
Українському урядові важливо розробити стратегію повернення для біженців, адже відсоток тих, хто не планує залишатися за кордоном, надзвичайно високий.

Про це в інтервʼю Укрінформу заявив Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

“Важливо планувати повернення. Більшість українців хочуть повернутися, і їм потрібні відповідні умови. Уряд має розробити політику, щоб заохотити людей повертатися безпечно та мати доступ до роботи тощо. Вони потрібні вам, щоб відновити Україну та знову бути разом”, – сказав він.

Верховний комісар ООН поінформував, що згідно з опитуваннями, які проводить його Управління, 60-80% українських біженців висловлюють бажання повернутися в Україну. “Відсоток все ще надзвичайно високий”, – підкреслив Гранді.

Читайте також: Свириденко назвала головні фактори для повернення українців з-за кордону

“Як ми їх підтримаємо? Оскільки триває війна, багато з них кажуть, що не можуть повернутися, але ми повинні думати, як допомогти людям це зробити. Ми не хочемо нікого змушувати. І навіть після повернення справи в біженців не будуть такими райдужними. Уряду потрібна хороша стратегія в цьому питанні”, – сказав Верховний комісар ООН.

Як повідомляв Укрінформ, ще в грудні 2022 року Президент України Володимир Зеленський наголосив, що влада має забезпечити повернення українців, які через війну вимушено виїхали за кордон.

Читайте також: Верховний комісар ООН закликав бачити можливості в українській діаспорі, що склалася з біженців

Станом на 31 жовтня 2023 року 4,24 млн людей, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення РФ, мали статус тимчасового захисту в країнах ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-