Заважає бюрократія: Верховний комісар ООН про допомогу українцям, які виїхали в РФ

Заважає бюрократія: Верховний комісар ООН про допомогу українцям, які виїхали в РФ

Ексклюзив
Укрінформ
Попри відсутність офіційної заборони з боку Росії, Агентство ООН у справах біженців стикається з обмеженим доступом і бюрократичними труднощами під час допомоги українцям, які опинилися в країні-агресорі.

Про це в інтервʼю Укрінформу заявив Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

Він поінформував, що УВКБ ООН отримує дані про кількість українців, які виїхали в РФ, лише від російської сторони, і станом на червень 2023 року, це 1,2 мільйона осіб.

Філіппо Гранді також розповів, що його Управління має маленький офіс в Росії, який користується обмеженим доступом. Відтак, УВКБ ООН має доступ до деяких центрів тимчасового розміщення, де перебуває невеличка частка українців, і надає віддалені консультації по телефону чи через місцевих партнерів. Таким чином, за словами Верховного комісара, вдається охопити 8 тисяч і до 70 тисяч чоловік відповідно.

“І це з понад 1 мільйона. Зазвичай ми допомагаємо з вирішенням практичних питань: як отримати допомогу, їжу, проїзні документи тощо. Це не легко. У нас немає офіційної заборони на доступ до біженців, але російська бюрократія важка, тому доступ лишається обмеженим”, – наголосив Філіппо Гранді.

Читайте також: Зеленський вважає, що виплати українським біженцям у Європі краще б проходили через Україну

Як повідомляв Укрінформ, речник Управління ООН з координації гуманітарних справ Савіано Абреу відзначав, що Росія лише раз за час повномасштабної війни дозволила місії ООН перетнути лінію фронту – під час евакуації мирних жителів «Азовсталі» в Маріуполі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-