Якщо мільйони біженців не повернуться в Україну, це буде моральною перемогою Росії - Снайдер

Якщо мільйони біженців не повернуться в Україну, це буде моральною перемогою Росії - Снайдер

Укрінформ
Американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер вважає, що мета Росії - зменшити населення України, зробити його «якомога менш українським», розпорошити українців по світу.

Як передає Укрінформ, про це він сказав на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, виступаючи в ролі модератора на сесії «Горизонти України».

«Якщо мета війни Росії – зробити українське населення якомога меншим, якомога менш українським і якомога більш розпорошеним, то мільйони українців, які виїжджають з країни й не повертаються, - це також і військова, і, так би мовити, моральна перемога для Росії», – зазначив Снайдер.

Він констатував, що багато здібних українців, які представляють численні професії у різних сферах, перебувають за межами України.

Читайте також: В Європі перебувають більше 4,1 мільйона українських біженців

«Мільйони з них нині перебувають у країнах Європейського Союзу, і Україні потрібно, щоб саме ці люди повернулися. Це не просто економічне питання. Це проблема… геноциду», – зауважив історик.

На думку професора, країнам Європи необхідно буде розробити «формальні механізми, які стимулюватимуть людей або допомагатимуть їм повернутися назад в Україну», оскільки «це не станеться саме по собі».

Читайте також: У Євросоюзі не обговорюють стратегію повернення українських біженців - глава МЗС Іспанії

Як повідомлялося, у Давосі відбувається Всесвітній економічний форум, який зібрав разом впливових політиків, економістів, представників бізнесу та громадськості з усього світу. У зустрічі бере участь Президент України Володимир Зеленський.

У сесії «Горизонти України» взяли участь керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, президент Литви Гітанас Науседа, міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альварес Буено та глава МЗС Нідерландів Ганке Брюїнс Слот.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-