Зеленський і Науседа відвідали Український центр у Вільнюсі

Зеленський і Науседа відвідали Український центр у Вільнюсі

Фото
Укрінформ
Під час офіційного візиту до Литовської Республіки Володимир Зеленський разом із Гітанасом Науседою та першою леді Діаною Науседене зустрілися з українською громадою цієї країни. 

Про це повідомляє Офіс Президента, передає Укрінформ.

Захід відбувся в Українському центрі у Вільнюсі. Біля входу глав держав зустріли діти та подарували власноруч зроблені фетрові синьо-жовті квітки, які є символом Українського центру.

Науседа нагадав, що ініціатива створення центру належить першим леді Литви та України. Центр надає допомогу українцям, які були вимушені шукати в Литві прихисток від російської війни.

Зеленський і Науседа зустрілися з українською громадою Литви / Фото: ОП

«Наукові кола, неурядові організації, державний і приватний сектори об’єднали свої зусилля, щоб забезпечити українцям можливість розвивати свою культуру й одержати необхідну підтримку в цьому центрі», – розповів президент Литви. 

Він наголосив, що, поки триває війна, двері Українського центру завжди будуть відкриті для українців: «Ми продовжимо забезпечувати гідні умови життя для українських громадян, які були вимушені втекти від війни до Литви. Найголовніше, що ця підтримка відображає ставлення литовського суспільства, тому вона сильна й незмінна».

Читайте також: Зеленський зустрівся у Вільнюсі з президентом Литви

Зеленський ознайомився з діяльністю організацій, які підтримують Український центр і надають допомогу тимчасово переміщеним українським громадянам. Зокрема, це Литовське товариство Червоного Хреста, «Карітас Литва», волонтерська організація «Сестри – сестрам», Служба допомоги Мальтійського ордену.

Глава Української держави подякував Гітанасу Науседі та Діані Науседене за тепле ставлення до українських громадян і надзвичайно емоційну частину його візиту до Литви.

«Дякую за цю емоцію: я побачив наших діточок, їхні оченята. У них дорослі очі, але вони усміхалися. Вони почувалися майже як удома. Роблять селфі. І вони живі. Дякую», – сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський обговорив із прем’єркою Литви оборонну співпрацю

Він висловив переконання, що після перемоги України у розв’язаній Росією війні всі українці повернуться додому: «Ми зробимо все, щоб наблизити цей час. Ми зробимо все, щоб ви повернулися додому. І я зроблю все, щоб українці ніколи не забули, як Литва допомагала нашим громадянам».

Президент подякував першим леді Литви та України за реалізацію цієї чудової ініціативи.

Окремо Володимир Зеленський подякував Діані Науседене та нагородив її орденом Княгині Ольги І ступеня. «Я хотів би вам, Діано, особисто подякувати як Президент України від народу України за ваше відчуття зв’язку з українцями», – сказав він.

Перша леді Литви відзначила героїзм українців, які ведуть запеклу боротьбу за свободу, незалежність і демократію.

«Для мене велика честь отримати державну нагороду України з рук Президента України Володимира Зеленського. Це нагорода для всього литовського народу, який із початку війни об’єднався заради України та її народу», – зазначила Науседене.

Читайте також: Україна цінує лідерство Сейму Литви: Зеленський зустрівся зі спікеркою і депутатами

Володимир Зеленський висловив подяку й повагу ректору Університету Вітовта Великого професору Юозасу Аугутісу за допомогу та сприяння.

«Ця війна забрала в України дуже багато, але й дуже багато чого нам відкрила: друзів не буває багато, але вони є. Дякую, Литва, що ви в України є», – резюмував Президент.

Як повідомляв Укрінформ, 10 січня Володимир Зеленський прибув з візитом до Литви. Згодом він також планує відвідати Латвію і Естонію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-