Росія неодноразово відмовлялася забирати полонених, яких Україна пропонувала на обмін - Лубінець

Росія неодноразово відмовлялася забирати полонених, яких Україна пропонувала на обмін - Лубінець

Укрінформ
Росія неодноразово відмовлялася забирати своїх полонених, яких Україна пропонувала на обмін.

Про це розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія неодноразово відмовлялася забирати своїх полонених, яких Україна пропонувала на обмін. Сьогодні я отримав черговий список російських військовополонених, яких Україна пропонувала обміняти, і Росія відмовилася", - сказав Лубінець.

Він також зазначив, що Росія абсолютно не дотримується Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. "Російських полонених в Україні щомісяця відвідували представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, і вони спілкувалися з рідними. Наші ж полонені жодного разу не бачили представника МКЧХ, і жоден не зміг поспілкуватися з рідними чи отримати від них листа. Знову і знову ми фіксуємо порушення Женевської конвенції з боку РФ", - наголосив Омбудсмен.

Читайте також: У російському полоні перебуває понад 50 українських строковиків - активістка

Він заявив, що буде вимагати, аби Міжнародний комітет Червоного Хреста фіксував кожне порушення прав українських військовополонених і вимагав, щоб російська сторона скасувала такі свої підходи до обміну.

Як повідомляв Укрінформ, до України з полону повернулися 230 українських захисників. Серед них - представники Збройних сил України - 130 (зокрема ТрО – 14, ВМС - 14), Національної гвардії - 55, Державної прикордонної служби - 38, Національної поліції - 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Читайте також: Ексклюзивні кадри: СБУ показала зустріч звільнених з полону українців

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).

Більшість звільнених - чоловіки (225), п’ять жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро - офіцери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-