Рекордна кількість українців не хоче бачити проросійських депутатів у Раді

Рекордна кількість українців не хоче бачити проросійських депутатів у Раді

Опитування
Укрінформ
Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну лише 1% українців згодні дозволити народним депутатам від заборонених партій допрацювати до наступних виборів.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення громадського руху «ЧЕСНО», передає Укрінформ.

«Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну дозволити депутатам від заборонених партій допрацювати до наступних виборів згодні лише 1% українців», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що минулого року цей показник був вищим та становив 3% громадян.

Достроково позбавити проросійських депутатів своїх повноважень пропонують 7% опитаних українців, а додати до списку і заборону балотуватися знову - ще 10,5% респондентів.

Своєю чергою за люстрацію і заборону обіймати посади для представників заборонених партій виступають 14% громадян.

Майже 23% опитаних вважають вдалою ідею розслідування правоохоронцями діяльності кожного проросійського депутата окремо і перевірки кожного на факти державної зради. Під час дослідження у грудні 2022 року таку позицію висловлювали 17% респондентів.

Проте, як показують результати опитування, майже 38% громадян пропонують не обмежуватись одним чи двома видами санкцій за діяльність, яку вели на території України представники проросійських партій, а застосувати всі вищеперераховані методи притягнення таких депутатів до відповідальності.

Читайте також: 40% німців вважають війну в Україні найбільшою загрозою

«Позиція громадян однозначна - із проросійськими політиками необхідно прощатися, проте не варто забувати про відповідальність для кожного з них. Адже наразі лише за таких умов можливо не допустити до влади таких осіб під час виборів після перемоги», - зазначають в «ЧЕСНО».

Дослідження було проведено у період з 8 по 15 грудня 2023 року. Методом face-to-face опитано 2019 респондентів віком від 18 років, які проживають на територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-