Суд дав 14 років тюрми «позаштатному кореспондентові» проросійського «Політнавігатора»

Суд дав 14 років тюрми «позаштатному кореспондентові» проросійського «Політнавігатора»

Фото
Укрінформ
Суд призначив покарання у вигляді 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна «позаштатному кореспонденту» підсанкційного пропагандистського інтернет-видання «Політнавігатор».

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Засудженим є 51-річний житель Житомира. «Контракт» із головним редактором «Політнавігатора» Сергієм Степановим він уклав ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну російських військ.

Після початку повномасштабної війни Степанов вийшов на свого «кореспондента» через месенджер та визначив йому завдання.

Встановлено, що за вказівкою головного редактора засуджений готував публікації, у яких виправдовував збройну агресію Росії проти України та «відбілював» злочини загарбників. Зокрема, під час боїв за Київ він робив фейкові дописи про хід бойових дій на користь російських військ.

У замовних статтях так званий кореспондент намагався також штучно дискредитувати вище військово-політичне керівництво України та нав’язати кремлівську «риторику» про війну.

Читайте також: В Україні прокремлівський блогер-мільйонник отримав 12 років тюрми

Переховуючись під псевдонімом Ігор Петров, чоловік підготував низку публікацій на підтримку терористичних угруповань «Л/ДНР» та «приєднання» тимчасово захопленої частини сходу України до складу Росії.

Улітку 2022 року СБУ затримала зловмисника у Вінниці.

Під час обшуків правоохоронці вилучили в затриманого комп’ютер та мобільні телефони, які той використовував для комунікації зі своїм кримським керівником та підготовки фейкових публікацій.

Суд визнав зловмисника винним за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 1 ст. 111 (державна зрада).

Як додали в Офісі генпрокурора, у судовому засіданні чоловік не заперечував факту співпраці з медіаресурсом, однак наполягав на тому, що не писав статей на замовлення, а брав їх в інтернеті.

Читайте також: Проросійський депутат Черкаської міської ради отримав 5 років вʼязниці

Слідство зі свого боку встановило, що пропагандистська діяльність засудженого була системною, послідовною та спрямованою на розхитування суспільно-політичних настроїв і шкоду українській державності.

За свою роботу зловмисник регулярно отримував грошову винагороду.

Як повідомлялося, видання «Політнавігатор» базується у тимчасово окупованому Криму. Воно виконує завдання Москви щодо поширення кремлівської пропаганди на території півострова та дискредитації України на міжнародній арені.

У квітні прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно власника й головного редактора «Політнавігатора» Сергія Степанова.

Читайте також: У столиці затримали власника інтернет-провайдера, який транслює російські канали на Луганщині

Фігурантові висунуте обвинувачення у державній зраді та поширенні матеріалів із закликами до зміни меж території або державного кордону України.

Фото в тексті: gp.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-