Лубінець цьогоріч отримав понад тисячу звернень щодо неефективної роботи ВЛК

Лубінець цьогоріч отримав понад тисячу звернень щодо неефективної роботи ВЛК

Укрінформ
Офіс Омбудсмена цьогоріч отримав 1 018 звернень від громадян щодо неефективної роботи військово-лікарських комісій (ВЛК) і щодо порушень прав діючих мобілізованих військовослужбовців.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” заявив Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

“Тільки з 1 січня поточного року я особисто отримав 1 018 звернень щодо неефективної роботи ВЛК, щодо порушення прав діючих військовослужбовців мобілізованих, і ці права всі були порушені якраз (тоді — ред.), коли українці проходили ВЛК”, - сказав Лубінець.

Він переконаний, що в Україні існує серйозна системна проблема з ВЛК.

Відповідаючи на питання про повну цифровізацію всієї роботи ВЛК, омбудсмен висловив думку, що це може допомогти вирішити питання.

Читайте також: Зеленський: Цифровізація роботи ВЛК - це дуже важливо

“Нам треба реальна електронна черга, коли начальник медчастини буде особисто записувати військовослужбовців на проходження ВЛК. Наприклад, це робиться у електронному вигляді, військовослужбовець отримує направлення і вже знає конкретну дату, знає, що на один час у нього один лікар, на інший - інший лікар, він зранку здає всі аналізи і за один день проходить ВЛК”, - заявив Уповноважений ВР із прав людини.

За його словами, станом на зараз для того, щоб записатися в електронну чергу, особі потрібно вистояти звичайну чергу у реєстратурі, і після цього її вже записують до електронної черги до конкретних лікарів.

Він висловив переконання, що в Україні є необхідною електронна база всіх карток мобілізованих діючих військових.

“Тобто, у будь-який час лікар, який оглядає військовослужбовця, заходить у базу і дивиться, чи були у нього хірургічні втручання, чи не були, чи хворів він колись на те чи інше захворювання, чи ні. Це автоматично полегшує процедуру контролю, бо коли нирка вирізана на папері, а лікар заходить у електронну базу і бачить, що людина ніколи не зверталася (до медиків щодо стану нирок - ред.), то зразу зрозуміло, що це липа, що це куплена довідка”, - заявив Лубінець.

Читайте також: Офіс омбудсмана за три тижні завершить перевірку всіх ВЛК по Україні - Лубінець

На думку омбудсмена, потрібно, щоб українці чітко усвідомили, що коли вони купують довідку, то кримінальна справа (розслідуватиметься — ред.) не тільки проти лікарів або інших громадян України, які допомогли цю “липу” намалювати, а й проти них.

“Я вчора особисто Президенту і всім членам РНБО сказав, що, на мою думку, питання і проблема номер один у ВЛК - це системна корупція. Ми навіть не уявляємо її масштабів. На цьому всі хочуть заробляти”, - сказав уповноважений.

Омбудсмен висловив переконання, що те, що це питання вийшло вже на рівень засідання РНБО, є абсолютно логічним. “Я дуже сподіваюся, що після таких достатньо серйозних рішень, які вчора були проголосовані членами РНБО, ми побачимо кардинальну зміну (щодо цього — ред.)”, - зазначив він.

Як повідомлялося, 30 серпня Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому було ухвалено низку рішень стосовно роботи військово-лікарських комісій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-