Забирали паспорти і гроші: росіяни депортували літніх українців та осіб з інвалідністю

Забирали паспорти і гроші: росіяни депортували літніх українців та осіб з інвалідністю

Розслідування
Укрінформ
Російські загарбники вивозили з України літніх громадян і представників уразливих категорій на територію РФ, де їх позбавляли громадянства, примушували ставати донорами крові, а після невдалих медичних процедур не надавали допомоги.

Про це йдеться у розслідуванні видання Telegraph, передає Укрінформ.

За словами тих українців, хто зміг повернутися додому, в РФ до них «зневажливо ставилися» і знущалися.

Зокрема, у публікації розповідається історія 65-річного паралізованого Олега Андрєєва, якого окупанти вивезли до Росії, а згодом за сприяння благодійної організації Helping to Leave чоловіка вдалося повернути в Україну, до дочки.

Фото: The Telegraph

Андрєєв розповів, що російські військові знайшли його у згорілому будинку після потужного обстрілу. Чоловіка привезли в інтернат в окупованій Макіївці. За словами Андрєєва, персонал закладу ставився зневажливо: «У них майже не було нічого людського».

Його інвалідний візок забрав російський військовий, а там у кишеньці лишилися документи чоловіка, включаючи паспорт. Чоловікові не дали можливості повідомити доньку, що він живий.

Читайте також: Росіяни погрожують лікарям у Старобільську депортацією

Пальці ніг Андрєєву довелося ампутувати через сильне обмороження. Лікар погодився провести операцію лише тоді, коли біль став нестерпним. Але оперативне втручання було невдалим.

Єдине лікування, яке отримував чоловік, - зеленка, знеболювальних не давали взагалі.

Чоловік каже, що медперсонал глузував і принижував його, а також відібрав 70% від його пенсії.

В організації Helping to Leave стверджують, що випадки, коли пацієнти у російських медзакладах настільки занедбані, що помирають ще до їх ймовірного повернення додому, не є рідкісними.

«З одного боку будівлі ви бачите поля, а з іншого – могили», – розповіла представниця організації Неллі Ісаєва.

Вона стверджує, що у багатьох пацієнтів з інвалідністю відбирали паспорти і примусово надавали російське громадянство.

У п’ятьох осіб з інвалідністю віком від 20 до 35 років вилучили паспорти, коли відправляли до Воронежа з окупованої Каховки.

Читайте також: До України вдалося повернути 382 депортовані Росією дитини

За словами двох чоловіків, медперсонал планував визнати їх психічно хворими. Водночас чоловіків попередили, що у разі спроби втечі їм загрожує «суворе покарання».

Ісаєва також зазначила, що їй довелося працювати над порятунком жінки з України, яку змусили здати кров, ймовірно, щоб допомогти пораненим російським солдатам.

Як повідомляв Укрінформ, російська влада у 2022 році передала під "попередню опіку" громадянам РФ щонайменше 1148 дітей, викрадених з України, що втричі більше, ніж у Росії заявляли публічно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-