Український дитячий клуб у Софії відзначив четверту річницю

Український дитячий клуб у Софії відзначив четверту річницю

Фото
Укрінформ
Український дитячий клуб у Софії (Болгарія) відзначив четверту річницю від заснування. Діток привітала народна артистка України Катерина Бужинська. Учасники заходу співали українські пісні, декламували вірші Шевченка та створили пластилінову композицію до вірша «Садок вишневий коло хати».

Про свято та діяльність дитячого клубу Укрінформу розповіла організаторка Українського дитячого клубу у Софії Анастасія Симуха (Проданскі).

«Щаслива, що до нас приєдналися  прекрасні і надзвичайно талановиті діти та їхні батьки з України. І де б вони не були, не жили, не подорожували, саме ви представляєте українську культуру з її піснями, творчістю, мовою», - сказала Анастасія Симуха присутнім на святі. Співачка Катерина Бужинська завітала на свято із сином. Учасники також читали вірші Кобзаря, говорили про Шевченка і Гоголя, про вибір мови, дивилися фільм про клуб, втілили разом з дітьми, мамами і  волонтерами-іноземцями у пластиліні вірш «Садок вишневий коло хати». 

«Ми – група однодумців, яким дуже хотілося створити середовище, де українські діти у Софії зможуть спілкуватися рідною мовою, відзначати разом українські свята, знаходити друзів. Почали із веселого квесту «Захалявна книжечка» до Дня народження Кобзаря у 2019 році. Були веселі ігри, фотосесія з вусами, вікторини. Цей день і став Днем народження Українського дитячого клубу у Софії», – розповіла Анастасія Симуха про ідею створення клубу.

До початку широкомасштабного військового вторгнення росії в Україну зустрічі клубу проходили в приміщенні посольства України.

«Коли почалася війна в Україні у 2022 році, Посольство України у Болгарії повідомило, що зустрічі нашого Клубу не можна надалі проводити у стінах Посольства. Турбувалися про безпеку. Тим часом у Софію почали приїжджати все більше і більше жінок з дітьми з України. Тоді почала кореспонденцію із мером міста Софії Йорданкою Фардиковою щодо надання безплатного приміщення для зустрічей нашого клубу й вже за місяць нам виділили приміщення для проведення зустрічей дитячого клубу в районі «Красно село» у Софії», – сказала Анастасія Симуха. 

Мова клубу – українська, зустрічі проходять двічі на місяць.

«Наш клуб не фінансується ніким. Так було і є зараз. Усі витрати ділимо між собою. Комбінуємо активні заняття із творчими. Вікторія Пекарчук, тренер із йоги, погодилася проводити заняття із дітьми. Килимочки вдалося отримати безкоштовно. Спостерігаємо, як приходять нові дітки з мамами і не відходять від них на початку заняття, але під кінець вже посміхаються, роблять веселі вправи - розкриваються. Такі метаморфози дуже надихають», – розповідає Анастасія. 

Під час творчих занять діти ліплять з глини, розмальовують морські камінці, виготовляють магнітики, займаються квілінгом, валянням з вовни, писанкарством. При клубі діє дитяча бібліотека. 

«Мені дуже хотілося, щоб у дітей і мам лишилися гарні спогади про Софію. Тому організували екскурсію-квест у центрі міста. Діти шукали левів, один із символів Софії, побували в археологічному музеї, пройшлися римськими дорогами і знайшли «скарб». Нашу компанію можна було помітити здалеку: мами із візочками та купа галасливих дітей із картами з левами у руках», – розповіла Анастасія Симуха. 

Організатори запрошують всіх охочих доєднатися до зустрічей клубу, анонси публікують у Facebook-групі Український дитячий клуб у Софії.

Нагадаємо, Посольство України у Болгарії розпочало напередодні Міжнародного дня книгодарування благодійну акцію «Українським дітям – українську книгу».

Фото: Галина Мельниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-