Стан незаконно засудженої журналістки Данилович погіршується – Лубінець

Стан незаконно засудженої журналістки Данилович погіршується – Лубінець

Укрінформ
Батько громадянської журналістки Ірини Данилович, яка була засуджена у тимчасово окупованому Криму до 7 років колонії та 50 тисяч рублів штрафу, Броніслав заявив, що стан його доньки погіршується.

Про це у Телеграмі поінформував уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

Омбудсман нагадав, що громадянська журналістка вимушена була оголосити голодування через відсутність медичної допомоги. 

«Нещодавно під час перевезення до «Феодосійського міського суду» для завершення ознайомлення з матеріалами справи, Ірина Данилович втратила свідомість. За словами батька активістки Броніслава Даниловича, стан доньки погіршується, вона просила перенести дату ознайомлення, бо часто втрачає координацію та близька до непритомності», - заявив він.

За інформацією Лубінця, окупанти в СІЗО оформили документи таким чином, що Данилович буцімто не має медичних перешкод для етапування до «суду».

Читайте також: До ЄСПЛ подали скаргу на незаконне затримання в Криму громадянської журналістки Данилович

За його даними, за тиждень до цього відбувся медогляд журналістки, на який вона чекала з кінця минулого року через гострий отит. Але, як зазначив уповноважений ВР, усе це мало формальний характер, а отоларинголог проігнорувала стан журналістки та заявила, що її треба було відправити до психіатра.

«Адвокат Данилович планує направити повідомлення про злочин щодо лікаря за статтею 124 Кримінального кодексу рф «Ненадання допомоги хворому без поважних причин» та подати заяву на лікаря «швидкої допомоги», який відмовив у належній допомозі Ірині під час судових дебатів», - поінформував омбудсман.

За словами батька жінки, Данилович не могла належним чином захистити себе у суді першої інстанції через проблеми зі здоров’ям.

Читайте також: Батько журналістки Данилович назвав політично вмотивованим «судовий процес» щодо дочки

«Як омбудсман України, я звертаю увагу міжнародної спільноти на цей випадок. Це порушення прав і свобод людини, а також черговий лицемірний вчинок по відношенню до українських громадян на окупованому півострові. Данилович, як і всі незаконно ув'язнені, має бути звільнена, а також повинна отримати всю належну медичну допомогу», - зазначив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, громадська журналістка Ірина Данилович знепритомніла під час перевезення її до окупаційного «Феодосійського міського суду».

28 грудня 2022 року окупанти в Криму оголосили Данилович вирок, призначивши їй сім років колонії загального режиму та штраф у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

22 березня Данилович оголосила сухе голодування через ненадання медичної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-