В Українському центрі у Вільнюсі вже проведено 1,3 тисячі заходів – Зеленська

В Українському центрі у Вільнюсі вже проведено 1,3 тисячі заходів – Зеленська

Фото
Укрінформ
Український центр у Вільнюсі впродовж дев’яти місяців роботи організував 1,3 тис. заходів для 17 тисяч гостей та учасників.

Про це повідомила дружина Президента Олена Зеленська у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Mes kartu» – литовською означає «ми разом». Ми відчуваємо це від литовських друзів увесь цей рік: коли Литва приймає наших вимушених переселенців, виступає на міжнародній арені, надсилає допомогу, проводить мітинги та заходи на підтримку України. І, звісно, ми були і є разом, коли створили Український центр у Вільнюсі – перший подібний культурно-освітній простір у країнах ЄС. Разом із колегою, першою леді Литви Діаною Наусєдєнє, ми стали його патронесами», – підкреслила Зеленська.

За її словами, за дев’ять місяців роботи центру проведено 1300 заходів для 17 тисяч гостей та учасників. Щодня у центрі проходять навчальні курси, розмовні клуби англійської, литовської та української мов, творчі майстер-класи, спортивні секції, постійно надається загальна і психологічна допомога.

«Український центр – місце сили для тих, хто далеко від батьківщини, але хоче бути ближче», – переконана перша леді.

Вона також зауважила, що центр став домом для таких проєктів, як «Українська книжкова поличка», через який українські книжки дарують закордонним бібліотекам, та «Книжки без кордонів», коли друкують і роздають українські видання українській малечі за кордоном.

Дружина Президента поінформувала, що в координації з Українським інститутом книги у Литву привезли понад 2500 книг для дітей різного віку.

Крім того, в Українському культурному центрі створено Young think tank – платформу для зустрічей українських та литовських школярів із політиками, дипломатами та громадськими діячами Литви та України, щоб діти навчалися дружніх міжнародних зв’язків уже зараз.

«Коли бачиш, що саме тут, в Українському центрі, посол Японії у Литві особисто проводить уроки медитації, японської каліграфії та оріґамі, Польський культурний інститут організує виставку репродукцій картин Марії Примаченко, ізраїльська мисткиня українського походження проводить креативний майстер-клас для дітей, розумієш: ми не перебільшуємо, називаючи наш центр українським серцем Литви, яке збирає навколо себе весь світ. Бо найкраще гуртують і збагачують – саме культура та взаємна допомога», – наголосила перша леді.

Як повідомлялося, у червні 2022 року у Вільнюсі відкрили перший у Європейському Союзі український центр для громадян, які були вимушені виїхати з України через повномасштабну російську агресію.

Фото: Олена Зеленська / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-