роспроп продовжує вкиди фейків про продаж Україною західної зброї третім країнам

роспроп продовжує вкиди фейків про продаж Україною західної зброї третім країнам

Фактчек
Укрінформ
Як неанонімне джерело для просування відомого наративу змогли використати лише пушиліна

Ватажок «днр» денис пушилін в інтерв’ю одній з державних агенцій рф заявив, що Україна перепродає на чорному ринку озброєння, яке отримала від західних партнерів.

Ця заява пушиліна – фейк.

По-перше, відсутність ознак передачі Україною озброєння третім країнам підтвердили в США. Нещодавно про це заявив речник Пентагону Патрік Райдер.

«Наразі ми не маємо достовірної інформації, яка вказувала б на те, що мало місце будь-яке перенаправлення української допомоги для незаконного використання», – зауважив офіційний представник Міноборони США.

Також він наголосив, що результати на полі бою свідчать самі за себе.

По-друге, спростували цю інформацію й українські представники. В коментарі Укрінформу речниця державного концерну «Укроборонпром» Наталя Сад заявила, що інформація щодо передачі Україною зброї третім країнам є повною нісенітницею. Вона додала, що Україна сама потребує зброї, а будь-які зрушення на полі бою залежать не тільки від українських військовослужбовців, а й від насичення війська озброєнням.

«Те, що ми виготовляємо, ремонтуємо, завозимо із-за кордону та отримаємо в рамках міжнародної технічної допомоги поки недостатньо для того, щоб досягти переломного моменту в ході цієї війни», – пояснила Сад.

Крім того, вона наголосила, що з початку повномасштабної війни ДК «Укроборонпром» зупинив виконання будь-яких експортних контрактів, а український ОПК працює виключно над зміцнення обороноздатності України.

«Коли йдеться про міжнародну технічну допомогу, чи про те, що ми отримуємо від наших західних партнерів, то це все потрапляє до ЗСУ. Більше того, існують й інструменти контролю. В Україні створено тимчасову спеціальну комісію (ТСК) Верховної Ради з питань моніторингу отримання та використання озброєння, наданого Україні міжнародними партнерами під час воєнного стану», – заявила вона.

Раніше стало відомо, що завданням цієї ТСК буде підготовка та надання на розгляд до ВРУ законодавчих ініціатив щодо створення моделі парламентського контролю над використанням міжнародної матеріально-технічної допомоги.

Але крім парламентського механізму контролю над озброєнням, що надходить, є й інші. Як повідомив Укрінформу радник секретаря РНБО, колишній перший заступник гендиректора ДК «Укроборонпром» Сергій Омельченко, Україна спільно із США та Великою Британією використовують логістичне програмне забезпечення, що фіксує кожен зразок озброєння, який надходить.

«Контролюються канали, якими надходить озброєння, місце куди воно постачається, де зберігається та де використовується», – поділився він з Укрінформом.

Омельченко додав, що ЄС також створює механізми контролю за озброєнням, а Україною та партнерами дзеркально відслідковуються всі види озброєнь та боєприпасів, що надсилаються.

Як поінформував радник секретаря РНБО, заяви росіян щодо продажу Україною західного озброєння – це чітко спрямована інформаційна операція.

«Цей наратив вони просувають уже не вперше, але підтверджень цієї інформації ще не було, а вона завжди спростовується», – наголосив він.

Раніше VoxCheck вже детально розбирав кампанію з дезінформації на тему продажу зброї, що почалася в першій третини квітня із використанням іноземних видань. Потім були й подальші спалахи. Вже на початку грудня про це на засіданні РБ ООН заговорив постпред рф при організації небензя. За покупців західної зброї, яка надійшла до України, пропагандисти видають країни Африки, Близького Сходу, Європи, а також «днрівців» та бойовиків ІГІЛ.

Як повідомляв Укрінформ, у Єврокомісії спростували російські фейки про «продаж» Україною західного озброєння і повідомили про існування потужних гарантій та механізмів, аби експортована військова техніка та озброєння не використовувалися у порушення гуманітарного та міжнародного права. 

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-