Політична воля для ухвалення закону про медіа зараз є - Герасим’юк

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк вважає, що нині вистачить політичної волі для проведення в Україні реформи медійного законодавства в частині його адаптації до європейських норм.

Про це вона сказала на брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Така політична воля є. Була нещодавно нарада у Президента з приводу ухвалення основних вимог Європейського Союзу щодо статусу кандидата, і про це проговорено було. Визначили навіть найближчі терміни. Така політична воля є в авторів, а це депутати Верховної Ради, така воля є у індустрії, така воля є у нас. Але у першу чергу це вимога суспільства. Наші захисники чекають від нас, що ми тил буде захищати якнайміцніше», - сказала Герасим’юк.

Читайте також: Законопроєкт про медіа вже потрібно вносити в парламент - Ткаченко

За її словами, статус кандидата у члени Європейського союзу зобов'язує Україну виконати низку завдань, в тому числі ухвалили новий закон про медіа. Старе законодавство нині не підходить, адже було ухвалене давно і розраховане на мирний час. ЄС чітко вказав три ключові позиції, які необхідно в цьому законодавстві закріпити. Зокрема, йдеться про подолання надмірних приватних інтересів у медіапросторі України, впровадження у законодавство європейської директиви про аудіовізуальні медіапослуги, а також зміцнення ролі національного регулятора.

«Над цим проєктом працюють роками. Скажу, що в цьому році виповнюється вже 10 років як Україна прагне провести цю реформу. Ми вважаємо, що сьогодні вже настав той час. Над цим законопроєктом працювали дуже ретельно представники Національної ради, медійні експерти, представники індустрії, законодавці, європейські партнери також допомагають своєю експертизою. Внаслідок палких дискусій готовий нарешті комплексний та компромісний законопроєкт», - сказала голова Нацради.

Вона зазначила, що законопроєкт про медіа вже зареєстрований у парламенті. Він має стати основою для швидкого та цілісного виконання умови ЄС, адже він абсолютно готовий до першого читання.