Уряд створив робочу групу для захисту українців, які виїхали за кордон в умовах війни

Уряд створив робочу групу для захисту українців, які виїхали за кордон в умовах війни

Укрінформ
Уряд утворив робочу групу щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи.

Як зазначається на Урядовому порталі, постанову про утворення групи було схвалено на засіданні Кабміну 9 квітня, передає Укрінформ.

Співголовами робочої групи визначено віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгу Стефанішину та міністра соціальної політики Марину Лазебну.

Серед завдань робочої групи: використання застосунку «Дія» у процесі здійснення соціальних, компенсаційних та інших виплат; скасування плати за роумінг при використанні мобільного зв'язку за кордоном; забезпечення цифрового консульського обліку громадян під час перебування за кордоном.

Читайте також: З України виїхали вже понад 4,5 мільйона біженців - ООН

Також група працюватиме над наданням освітніх послуг українською мовою; посиленням механізмів захисту від торгівлі людьми; створенням можливостей, щоб громадяни за межами України могли отримати або підтвердити всю необхідну документацію; налагодження співпраці між правоохоронцями, органами соціального захисту та міграції України з відповідними органами у державах-членах ЄС; сприянням швидкому визнанню професійних кваліфікацій та вирішення інших питань.

Стефанішина зауважила, що разом з Європейською комісією Україна працюватиме над тим, щоб була спільна політика щодо підтримки та захисту українських переселенців, чимало з яких були змушені рятуватися від війни, не маючи речей першої необхідності та джерел до існування.

«Вони потребують консульської та гуманітарної підтримки, забезпечення житлом, вирішення всього комплексу питань, пов'язаних із соціальним захистом, доступом до медицини, освіти, а також можливості працевлаштування. Важливо, щоб наші громадяни відчували, що Україна з ними і дбає про них», – зазначила віцепрем’єр-міністр.

Читайте також: Канада готує евакуаційні рейси для українських біженців у Європі - Трюдо

Лазебна у свою чергу наголосила, що з перших днів війни уряд вирішував першочергові невідкладні питання, але тепер настав час для довгострокової транскордонної політики з ЄС щодо захисту прав українців у державах-членах та програми репатріації до України після стабілізації ситуації.

Як повідомлялося,24 лютого 2022 року росія неспровоковано напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст та селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-