Україна може стати першою країною, якій будуть виплачені репарації за шкоду довкіллю

Україна може стати першою країною, якій будуть виплачені репарації за шкоду довкіллю

Укрінформ
Україна може стати першою країною у світі, яка отримає репарації за шкоду довкіллю, нанесену російськими військами.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Рулан Стрілець в ефірі телемарафону.

"У світовій практиці майже немає прикладів отримання (відшкодування - ред.) збитків завданих навколишньому середовищу в результаті воєнних дій. Ми сьогодні напрацьовуємо ті механізми в рамках загального кейсу, який напрацьовується Кабінетом Міністрів для того, щоб все-таки стати мабуть першою країною, яка максимально отримує відшкодування тих збитків, які нанесені", - розповів він.

За словам Стрільця, наразі міністерство розробляє методики для фіксації шкоди, завданої російськими військами довкіллю в України та прорахування збитків.

"На сьогоднішній день ці збитки складають сотні мільярдів гривень. На сьогодні зафіксовано орієнтовано більше ста випадків екоциду", – додав він.

Читайте також: В уряді розробляють механізм утилізації відходів, що утворилися внаслідок війни

Стрілець уточнив, що шкода була завдана повітрю, ґрунтам, об'єктам природного фонду, флорі та фауні. За його словами, наразі при міністерстві діє спеціальний штаб, який збирає інформацію про всі збитки, завдані росіянами, та оцінює їх.

24 лютого президент росії путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну. Війська агресора обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Читайте також: В Україні 2,9 мільйона гектарів заповідних площ - під загрозою знищення загарбниками

ГО "Екодія" зафіксувало 111 злочинів проти довкілля, вчинених російськими військами в Україні з 24 лютого по 29 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-