Президент підписав закон про державні гарантії у сфері освіти в умовах воєнного стану

Президент підписав закон про державні гарантії у сфері освіти в умовах воєнного стану

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський підписав закон про державні гарантії у сфері освіти в умовах воєнного стану.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у картці законодавчого акту на сайті Верховної Ради.

Зазначається, що відповідний закон №2126-IX (реєстраційний номер №7133) "Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану" повернуто з підписом Президента.

Згідно з законом вчителі в умовах воєнного стану не звільняються з роботи, їм гарантується заробітна плата та інші гарантії.

Закон надає державні гарантії здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ та їх передбачає максимальне сприяння створенню безпечного освітнього середовища, організації здобуття освіти, освітнього процесу у формі, найбільш безпечній для життя і здоров’я людей в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану.

Закон також визначає, що в умовах воєнного стану державні гарантії створення безпечного освітнього середовища здійснюють органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, їхні представники, посадові особи, органи управління у сфері освіти, заклади освіти, установи освіти, наукові установи, їх засновники, а також громадські об’єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну діяльність.

Вони мають право видавати в межах своєї компетенції обов’язкові до виконання на відповідній території рішення, розпорядження, накази і директиви для реалізації державних гарантій.

При цьому Міністерство освіти і науки здійснює нормативно-правове забезпечення функціонування системи освіти і науки та має право видавати накази, обов’язкові до виконання на всій території України.

Дія у часі таких наказів обмежується строком особливого періоду, вони не є регуляторними актами та підлягають державній реєстрації виключно у випадку, якщо зачіпають права, свободи, законні інтереси і стосуються обов’язків громадян та юридичних осіб.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-