Гуманітарні потреби в Україні стрімко зростають – УВКБ ООН

Гуманітарні потреби в Україні стрімко зростають – УВКБ ООН

Укрінформ
Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) попереджає, що гуманітарні потреби українців стрімко зростають і будуть продовжувати це робити, якщо ситуація в Україні погіршуватиметься.

Про це йдеться в пресрелізі УВКБ ООН, переданому Укрінформу.

В організації зазначили, що гуманітарні потреби українців, 3,1 мільйона з яких за останні тижні стали біженцями, а мільйони стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) всередині країни, стрімко зростають.

Зазначається, що близько 13 мільйонів людей залишаються в районах, які найбільше постраждали від війни, і потребують захисту та гуманітарної допомоги.

Зокрема, за даними УВКБ ООН, понад 200 тис. людей зараз позбавлені доступу до води в кількох населених пунктах Донецької області, тоді як постійні обстріли в Луганській області знищили 80 відсотків окремих населених пунктів, залишивши без світла 97 800 сімей.

Як повідомили в організації, багато українців залишаються в пастці в зонах ескалації конфлікту, і через порушення ключової інфраструктури не можуть задовольнити свої основні потреби, включаючи їжу, воду та ліки.

Так, гуманітарна ситуація в таких містах, як Маріуполь та Суми, надзвичайно складна. Місцеві жителі стикаються з критичною та потенційно смертельною нестачею їжі, води та ліків. УВКБ ООН уважно стежить за ходом переговорів щодо безпечних коридорів та вже має гуманітарні вантажі.

«Ми готові відправити критично важливі вантажі в Суми, як тільки дозволять умови», - зазначили в організації.

«Гуманітарні звіти, отримані з цих районів, жахають, і ми продовжуємо закликати до захисту цивільного населення та цивільної інфраструктури, поваги до міжнародного гуманітарного права та закликаємо сусідні країни продовжувати тримати свої кордони відкритими для тих, хто втікає в пошуках безпеки», - зазначили в організації.

Там додали, що отримали від влади Одеси прохання надати продовольство та ліки для близько 450 тисяч жителів міста. Станом на 17 березня, на Одеському вокзалі працює постійно діючий консультаційний пункт щодо захисту, правових та соціальних питань. Туди щоденно прибуває від 600 до 800 осіб на шляху з Миколаєва до західних областей України.

Окрім того, в УВКБ ООН попередили, що якщо ситуація в Україні погіршиться, то темпи та масштаби вимушеного переміщення, а також гуманітарні потреби українців будуть лише зростати.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли населених пунктів, ворожі ракети влучають в житлові будинки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-