УВКБ ООН попереджає про зростання потреб в Україні та сусідніх країнах та закликає до припинення бойових дій

УВКБ ООН попереджає про зростання потреб в Україні та сусідніх країнах та закликає до припинення бойових дій

Укрінформ

Оскільки понад 3,1 мільйона біженців були змушені покинути Україну протягом останніх трьох тижнів, і мільйони стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) всередині країни, УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, попереджає, що гуманітарні потреби стрімко зростають.

Окрім тих, кому довелося втекти, близько 13 мільйонів людей залишаються в районах, які найбільше постраждали від війни, і потребують захисту та гуманітарної допомоги.

Багато людей залишаються в пастці в зонах ескалації конфлікту, і через порушення ключової інфраструктури, не можуть задовольнити свої основні потреби, включаючи їжу, воду та ліки.

Гуманітарні звіти, отримані з цих районів, жахають, і ми продовжуємо закликати до захисту цивільного населення та цивільної інфраструктури, поваги до міжнародного гуманітарного права та закликаємо сусідні країни продовжувати тримати свої кордони відкритими для тих, хто втікає в пошуках безпеки.

Як попереджало УВКБ ООН із самого початку, темпи та масштаби вимушеного переміщення, а також гуманітарні потреби будуть лише зростати, якщо ситуація погіршиться.

В Україні:

Гуманітарна ситуація в таких містах, як Маріуполь та Суми, надзвичайно складна. Місцеві жителі стикаються з критичною та потенційно смертельною нестачею їжі, води та ліків. УВКБ ООН уважно стежить за ходом переговорів щодо безпечних коридорів та вже має гуманітарні вантажі. Ми готові відправити критично важливі вантажі в Суми, як тільки дозволять умови.

В Одесі влада звернулася з проханням надати продовольство та ліки для близько 450 тисяч жителів міста. Станом на 17 березня на Одеському вокзалі працює постійно діючий консультаційний пункт щодо захисту, правових та соціальних питань. Туди щоденно прибуває від 600 до 800 осіб на шляху з Миколаєва до західних областей України.

Гуманітарні потреби на сході України стають ще більш гострими. Понад 200 тис. людей зараз позбавлені доступу до води в кількох населених пунктах Донецької області, тоді як постійні обстріли в Луганській області знищили 80 відсотків окремих населених пунктів, залишивши без світла 97 800 сімей.

Хоча цілеспрямовані напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру та відсутність безпечного проходу збільшують ризики захисту та становлять серйозну загрозу життю тисячам мирних жителів, уразливих груп населення, таких як жінки та діти, люди з інвалідністю або з серйозними медичними станами, а також люди похилого віку та групи меншин все частіше стикаються з перешкодами у доступі до найважливіших послуг, таких як транспорт, їжа, вода, ліки та невідкладна медична допомога в постраждалих районах.

У рамках гуманітарного реагування в Україні та у тісній координації з місцевою владою та іншими гуманітарними агенціями ми продовжуємо підтримувати створення центрів прийому, доставку основних предметів допомоги та екстреного житла. Ми також посилюємо нашу підтримку на пунктах пропуску на кордоні з боку України. Послуги щодо питань захисту також залишаються надзвичайно важливими, і ми продовжуємо полегшувати доступ до правової допомоги, психосоціальної підтримки та іншої допомоги тим, хто її потребує.

УВКБ ООН розпочинає масштабну багатоцільову грошову програму для допомоги ВПО, які покинули свої домівки та залишили своє майно. Це допоможе покрити їхні основні потреби, такі як оренда, їжа та предмети гігієни. Грошова допомога дозволяє людям робити вибір, розставляти пріоритети для своїх потреб і стимулює місцевих виробників. 17 березня УВКБ ООН розпочало залучення ВПО до своєї програми у Львові та поступово поширюватиметься на інші міста й регіони.

За межами України:

Співробітники УВКБ ООН на місцях здійснюють регулярний моніторинг з питань захисту - на основних пунктах пропуску на кордоні, транзитних центрах і центрах прийому біженців та інших місцях, де проходять або збираються біженці, - щоб оцінити ризики та допомогти владі в їх подоланні.

Оскільки жінки та діти становлять близько 90% тих, хто втік з України до сусідніх країн, УВКБ ООН та інші агентства попереджають про підвищені ризики торгівлі людьми та експлуатації. Враховуючи дуже високі ризики, УВКБ ООН та партнери поширюють ключову інформацію та повідомлення з підвищення обізнаності, щоб попередити біженців про ризики торгівлі людьми, експлуатації та шахрайства.

Ми направили координаторів з питань захисту від сексуальної експлуатації та насильства, експертів із гендерних питань та захисту дітей до Польщі, Молдови, Угорщини та Румунії та створили структури координації захисту з іншими партнерами та національними органами влади, щоб забезпечити ефективний та узгоджений підхід.

У відповідь на надзвичайну ситуацію в Україні УВКБ ООН та ЮНІСЕФ домовилися спільно запровадити «Блакитні крапки» («Blue Dot») у 6 країнах (Чехії, Угорщині, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині). Інші країни можуть бути додані в міру розвитку ситуації та залежно від потреб на місцях.

«Блакитні крапки» — це «єдине вікно» та безпечні місця, які надають мінімальний набір послуг із захисту дітей, сімей та інших осіб із особливими потребами для підтримки існуючих послуг та зусиль уряду.

Вони спрямовані на покращення доступності та стандартизації послуг, що надаються різними партнерами. Впізнавана емблема «Blue Dot» має забезпечити довіру та передбачуваність. Вона стала компонентом екстреної допомоги та хорошим прикладом інклюзивності у співпраці, де всі постачальники послуг можуть працювати за умови, що послуги відповідають затвердженим стандартам захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-