Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про цивільну вогнепальну зброю

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про цивільну вогнепальну зброю

Фото
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про право на цивільну вогнепальну зброю" (№5708).

Це рішення підтримали 274 народні депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з пояснювальною запискою, документ регулює суспільні відносини, що виникають в сфері реалізації права громадян та юридичних осіб в Україні на цивільну вогнепальну зброю, бойові припаси до неї, а також конструктивно схожі зі зброєю та бойовими припасами вироби. Законопроєкт також визначає правовий режим власності на цивільну вогнепальну зброю, встановлює основні права та обов’язки фізичних і юридичних осіб щодо виробництва, набуття, володіння, відчуження, носіння, транспортування, ремонту, застосування цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї, тощо.

Засідання Верховної Ради / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Документом пропонується визначити поняття права власності на цивільну вогнепальну зброю, визначити умови та порядок отримання громадянами України та юридичними особами документів про право власності на цивільну вогнепальну зброю, здійснити класифікацію цивільної вогнепальної зброї.

Читайте також: Резніков заявив, що зброю в Україні потрібно легалізувати

Передбачається також розробити порядок видачі медичного висновку про відсутність медичних протипоказань, які перешкоджають отриманню документу на цивільну вогнепальну зброю, що передбачає створення спеціальної інформаційно-довідкової системи з провадженням кваліфікованого електронного підпису особи, яка сформувала висновок.

Пропонується розробити порядок створення та ведення Єдиного державного реєстру цивільної вогнепальної зброї та визначити загальні засади цивільного обігу вогнепальної зброї та боєприпасів.

Законопроєкт визначає загальні засади здійснення права і виконання обов’язків власників цивільної вогнепальної зброї, встановлює порядок отримання права на цивільну вогнепальну зброю та боєприпаси, визначає порядок страхування цивільної відповідальності власників цивільної вогнепальної зброї. Водночас передбачено використання цивільної вогнепальної зброї для самозахисту, а також обмеження щодо права на цивільну вогнепальну зброю та боєприпаси.

В документі також визначається поняття зон, вільних від зброї, та врегульовується тимчасове ввезення і вивезення цивільної вогнепальної зброї і боєприпасів на та з території України.

Читайте також: Прикордонникам розширили можливості для застосування засобів примусу

Законопроект, лібералізуючи з одного боку обіг цивільної вогнепальної зброї в Україні, одночасно посилює відповідальність за її незаконне використання.

Парламентарії також ухвалили в першому читанні супровідний законопроєкт "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про право на цивільну вогнепальну зброю" (№5709). Його підтримали 267 народних депутатів.

Він, зокрема, передбачає внесення змін до ККУ в частині уточнення меж необхідної оборони та встановлення відповідальності за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Пропонується передбачити у КУпАП позбавлення наданого громадянинові права на володіння цивільною зброєю та бойовими припасами до неї; з кодексу виключаються застарілі радянські норми, відповідно до яких забороняється застосовувати позбавлення права полювання, конфіскацію вогнепальної зброї, інших знарядь полювання і бойових припасів до осіб, для яких полювання є основним джерелом існування. Також передбачено збільшення розмірів штрафів за правопорушення у сфері обігу зброї.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 4 березня відхилила законопроєкт №4335 "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї", а також альтернативний до нього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-