Прикордонникам розширили можливості для застосування засобів примусу

Прикордонникам розширили можливості для застосування засобів примусу

Укрінформ
15 грудня набули чинності зміни до Закону «Про Державну прикордонну службу України» у частині застосування прикордонниками засобів примусу.

Про це повідомляє ДПСУ, передає Укрінформ.

Документом внесені ґрунтовні зміни щодо деяких правових засад реалізації прикордонниками їхніх функцій з охорони та оборони державного кордону, забезпечення в межах компетенції безпеки та правопорядку у прикордонних та районах на межі з тимчасово окупованими територіями України.

Як зазначається, закон урегульовує низку важливих аспектів, які допоможуть прикордонникам в тих випадках, коли слова неефективні для припинення правопорушення, чи реалізації інших законних повноважень, або доводиться стримувати збройну агресію. Нововведення законодавчо регламентують застосування співробітниками Держприкордонслужби фізичного впливу, а також використання та застосування спеціальних засобів: від кайданків до службових собак, від засобів обмеження рухомості до засобів акустичного, мікрохвильового впливу, радіоелектронної протидії тощо.

Зокрема, Закон «Про Державну прикордонну службу України» доповнено новими статтями, які регламентують застосування прикордонниками зброї, бойової техніки, озброєння, встановленого на кораблях, катерах та повітряних суднах прикордонної служби. Регламентовано застосування зброї й під час відсічі та стримування збройної агресії проти України та в особливий період. Серед іншого визначені випадки, коли прикордонники можуть застосовувати вогнепальну зброю, озброєння та бойову техніку і в напрямку території суміжної держави. Це зокрема такі випадки: відбиття збройного нападу, відсіч і стримування збройної агресії, або вторгнення на територію України озброєної (військової) особи та/або групи осіб, збройних сил інших держав, припинення збройних провокацій, ведення вогню з території суміжної держави, а також відбиття нападу або припинення збройного опору особи та/або групи осіб, які незаконно перетинають чи намагаються незаконно перетнути державний кордон України.

Нововведення дозволяють прикордонникам використовувати зброю та спеціальні засоби і для примусового припинення польотів безпілотників. Прикордонники можуть приземляти, у тому числі збивати дрони, що з порушенням встановлених правил літають у прикордонній смузі, поблизу кораблів та катерів ДПСУ, пунктів пропуску, КПВВ, місць розташування підрозділів і нарядів. Також дозволяється перехоплення управління безпілотниками.

Крім цього, закон доповнено статтею 21-7 «Підстави та порядок здійснення поверхневої перевірки». Така перевірка здійснюється у визначених випадках щодо осіб, речей, товарів (вантажів) і транспортних засобів у прикордонних контрольованих районах, пунктах пропуску, КПВВ. Закон визначає, що під час поверхневої перевірки прикордонники мають право вимагати відкрити сумку, рюкзак, портфель, мішок, капот, кришку багажника та/або двері салону транспортного засобу, показати вміст кишень одягу особи, стосовно якої проводиться перевірка. Своєю чергою особа зобов’язана показати вміст особистих речей, кишень, надати доступ до конструктивних елементів транспортного засобу, забезпечити відкриття капоту, кришки багажника та/або дверей транспортного засобу, причепу, вантажу (контейнера).

Як повідомлялося, вдосконалений порядок був ухвалений Верховною Радою 18 листопада цього року та підписаний Президентом України. 14 грудня Закон №1897-IX було офіційно опубліковано у газеті «Голос України».

Фото: dpsu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-