У Нідерландах українська депутатка розповіла про порушення прав жінок на Донбасі

У Нідерландах українська депутатка розповіла про порушення прав жінок на Донбасі

Укрінформ
У Нідерландах під час триденного візиту член постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ, заступниця голови парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук розповіла про жінок-заручниць Донбасу і про те, як колишній арт-центр “Ізоляція” перетворився на катівню.

Як повідомляє кореспондент Укріфнорму в Гаазі, Кравчук провела низку зустрічей. Зокрема, в Міжнародному кримінальному суді (МКС), Міністерстві закордонних справ Нідерландів, Міністерстві юстиції та безпеки Нідерландів, з організаціями щодо захисту прав жінок та гендерної рівності. Також відбулося обговорення щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека”.

Читайте також: Зазирни за «Край землі» очима бранця «Ізоляції»

“Цей візит організований Парламентською асамблеєю Ради Європи. Я пишу доповідь, яка потім стане резолюцією в ПАРЄ. Тема доповіді: “Роль жінок та їхні права під час військових конфліктів”. Я привезла доповідь “Жіноче обличчя заручників Донбасу”, яку зробила громадська організація “Медійна ініціатива за права людини”. Це дуже емоційна, але фактологічна доповідь. Вона базується на історіях жінок, які були ув'язнені на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Зокрема, у відомій катівні “Ізоляція”, і були врятовані під час одного з обмінів. Вони досі проходять реабілітацію. Звичайно, що треба покращувати процес реабілітації, бо дуже важливо надати правильну психологічну допомогу”, - розповіла вона.

Відповідно до даних звіту, у заручниках на території ОРДЛО нині залишаються 296 осіб, зокрема 30 жінок. Більшість із них були затримані протягом останніх двох років, деякі незаконно перебувають за ґратами вже понад чотири роки. Всього ж з 2014 року у представників НЗФ опинилися 3360 осіб, зокрема 276 жінок. Насправді ж кількість незаконно затриманих може виявитися значно більшою.

Кравчук наголосила, що було зроблено великий крок коли Верховна Рада України 26 січня ухвалила закон про соціальний та правовий захист людей, які були позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей.

Читайте також: Зникнення людей в ОРДЛО та Криму: ПАРЄ затвердила резолюцію з українськими правками щодо Росії

“На жаль, вже більше двох років не відбувається жодних обмінів, бо російська сторона все це блокує через свої маріонеткові режими в так званих “Л/ДНР”. Я сподіваюся, що цей звіт допоможе в наших справах в МКС і загалом щодо російської агресії в Україні”, - зазначила вона.

А ще підкреслила, що Нідерланди є сильним і надійним партнером України.

Також Євгенія Кравчук відзначила, що рішення Нідерландів про поставку Україні товарів військового призначення є дуже важливою та потужною підтримкою.

Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада ухвалила закон «Про соціальний та правовий захист осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» (№6104).

Головним досягненням цього є те, що на рівні держави розроблено єдиний підхід – хто такі військовополонені, хто такі цивільні полонені та яка соціальна та психологічна допомога після звільнення з місць несвободи для них передбачена, заявила у коментарі Укрінформу голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Фото: Ірини Дробок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-