Нацкомісія зі стандартів державної мови заявляє про спробу дестабілізувати її роботу

Нацкомісія зі стандартів державної мови заявляє про спробу дестабілізувати її роботу

Укрінформ
Національна комісія зі стандартів державної мови заявляє про спробу дестабілізувати роботу Комісії та усунути від виконання повноважень голову Комісії Орисю Демську. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Нацкомісії, яка оприлюднена у Фейсбуці.

“Ми – представники Національної комісії зі стандартів державної мови (далі – Комісії), змушені повідомити про тривожні процеси, що відбуваються в Комісії і спрямовані на блокування іспитування на визначення рівня володіння державною мовою. ... На жаль, ми змушені констатувати, що цей робочий тиждень для Комісії може стати останнім. Від 9 лютого 2022 р. і до сьогодні тривають спроби дестабілізувати роботу Комісії як центрального органу виконавчої влади", - йдеться у заяві.

Читайте також: Кремінь закликає припинити блокування роботи Нацкомісії зі стандартів державної мови

Як зазначається, 7 лютого з ініціативи п’яти членів комісії з порушенням регламенту роботи Комісії було проведено засідання Комісії, на якому була спроба усунути від посади її голову Орисю Демську.

"Під час цього псевдозасідання Володимир Мозгунов зі згоди ще трьох членів Комісії – Мирончука Олександра, Мазур Наталії, Чернобров Юлії, що були присутні в Комісії, та ще однієї колеги, яка підключилася до цієї зустрічі онлайн – членкині Комісії Мазурик Данути, нехтуючи процедурою та порушуючи законодавство України, спробував здійснити самовільне захоплення владних повноважень і призначив себе Головою Комісії, звільнивши Орисю Демську”, - йдеться у заяві.

Читайте також: Розпочав роботу національний онлайн-проєкт із тестування та вивчення української мови

В Комісії наголосили, що результатом таких дій стало зірвання засідання Комісії 11 лютого,через що понад три тисячі осіб не отримали свої сертифікати на рівень володіння державною мовою.

“На основі наявної у нас інформації незаконні дії, пов’язані зі спробою підірвати стабільне функціонування іспиту на визначення рівня володіння державною мовою, а також із непублічними політичними цілями взяти під контроль процес іспитування”, - йдеться у заяві.

“Ми звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням провести службове розслідування, подали заяву до Генеральної прокуратури України, Державного бюро розслідувань, Національної поліції України. Найбільш неприємним моментом у цій сумній історії про наругу над законністю є те, що Володимир Мозгунов публічно заявляв про причетність до цього міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. Ми щиро сподіваємося, що це наклеп і провокація проти міністра. Закликаємо Сергія Шкарлета та Уряд держави зупинити незаконні процеси в Комісії, сприяти відновленню її нормальної роботи”, - йдеться у заяві.

Читайте також: Шкарлет склав іспит з української мови

В Комісії нагадали, що іспит на володіння державною мовою було запущено 16 липня 2021 року. За неповних сім місяців Комісія створила ефективну іспитову інфраструктуру, а саме:

1) автоматизовану систему іспитування як окремий ІТ-продукт Комісії, що стандартизує процедуру складання іспиту та істотно знижує корупційні ризики, пов’язані зі встановленням його результатів;

2) мережу центрів іспитування, яка робить іспит географічно доступним по всій території України (150 локацій);

3) забезпечено діяльність логістичного центру для організації роботи, оплати праці та технічної підтримки екзаменаторів та інструкторів Комісії, яких на сьогодні понад 600 осіб.

Читайте також: Володіння державною мовою: розширили перелік документів для кандидатів на посади голів РДА

У Реєстрі державних сертифікатів станом на 11 лютого 2022 р. 104 017 сертифікатів.

Як раніше повідомляв Укрінформ, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь стурбований ситуацією, яка склалася в Національній комісії зі стандартів державної мови, і закликає припинити блокування роботи Комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-