Кремінь закликає припинити блокування роботи Нацкомісії зі стандартів державної мови

Кремінь закликає припинити блокування роботи Нацкомісії зі стандартів державної мови

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь стурбований ситуацією, яка склалася в Національній комісії зі стандартів державної мови, і закликає припинити блокування роботи Комісії.

Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого, передає Укрінформ. 

“Сьогодні робота Національної комісії зі стандартів державної мови паралізована — частина членів висловили недовіру голові мовної інституції Орисі Демській, для роботи комісії не вистачає кворуму. Відтак робота з іспитування фактично заблокована — більше трьох тисяч людей, які складали іспит, сьогодні стали заручниками цієї ситуації і не можуть отримати свої сертифікати”, - зазначив Кремінь.

Уповноважений нагадав, що 16 липня 2021 року розпочався новий надважливий етап втілення норм Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". “Відповідно до частини другої та третьої статті 7, а також частини другої та третьої статті 10, з 16 липня стартувало іспитування на рівень володіння державною мовою для держслужбовців, а також осіб, які претендують на українське громадянство. Це важливий етап в утвердженні української мови як державної. І будь-які провокації проти системи іспитування сьогодні є неприпустимими”, — зазначив Тарас Кремінь.

Згідно зі статтею 44 мовного Закону до повноважень Комісії належить, зокрема, організація іспитів для визначення рівня володіння державною мовою, видача державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою, ведення реєстру державних сертифікатів, а також затвердження стандартів державної мови. Оскільки Комісія є колегіальним органом, то відповідно до законодавства будь-які рішення із зазначених питань можуть ухвалюватися виключно на засіданні Комісії.

За словами Уповноваженого, подібні дії можуть призвести до колапсу системи і негативно позначитися на реалізації державної мовної політики. “Як Уповноважений із захисту державної мови, я зацікавлений у забезпеченні повноцінної роботи Комісії у частині проведення іспитів для визначення рівня володіння державною мовою, а також затвердження стандартів державної мови”, — наголосив Кремінь.

Читайте також: Нацкомісія з питань мови отримала майже три тисячі скарг на результати іспитів

З урахуванням того, що відповідно до законодавства діяльність Національної комісії зі стандартів державної мови спрямовується та координується Кабінетом Міністрів, Уповноважений звернувся до Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля невідкладно у межах компетенції вжити невідкладних заходів щодо забезпечення відновлення роботи Комісії, проведення нею засідань та прийняття визначених законодавством рішень.

Як повідомлялося, Національна комісія зі стандартів державної мови вже видала 72 712 державних сертифікатів про рівень володіння українською мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-