Нацкомісія з питань мови отримала майже три тисячі скарг на результати  іспитів

Нацкомісія з питань мови отримала майже три тисячі скарг на результати іспитів

Укрінформ
За п'ять місяців до Національної комісії зі стандартів державної мови надійшло до 3 тис. скарг із проханням переглянути результати іспитів.

Про це сказала членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови Ольга Шевчук-Клюжева на брифінгу «П’ять місяців іспитування: особливості проведення та перспективи на майбутнє» в Укрінформі.

"Деякі технічні труднощі в організації іспитування, саме неякісний інтернет-зв'язок, подекуди це невідповідність комп'ютерної техніки на локаціях вимогам Комісії, а також нехтування претендентами правил складання іспитів, призвело до того, що до Комісії надійшло за ці п'ять місяців орієнтовно до 3 тисяч скарг з проханням переглянути результати іспитів. Ця цифра є досить великою для центрального органу виконавчої влади, для такого невеликого. Але порівняно з тією кількістю людей, які отримали державні сертифікати, це трошки більше ніж 4%, і це невелика кількість тих осіб, які намагаються оскаржити результати", - сказала Шевчук-Клюжева.

Вона зазначила, що більшість скарг не містять фактів підтвердження порушень процедури іспитів.

Член Національної комісії зі стандартів державної мови Ілля Данилюк відзначив, що претенденти досить часто нехтують таким організаційним правилом, як заборона відтворювати інформацію про іспитові завдання. За його словами, частина цієї інформації з'являється в інтернеті і у різних застосунках.

Як повідомлялося, із 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

4 серпня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив кілька рішень щодо усунення недоліків у проведенні іспитів на рівень володіння державною мовою. Зокрема, доручив протокольним рішенням Міністерству освіти і науки, Міністерству цифрової трансформації, Національному агентству України з питань державної служби та Національній комісії зі стандартів державної мови до 1 грудня 2021 року внести пропозиції щодо розширення мережі уповноважених установ, оптимізації роботи іспитової комісії, скорочення термінів встановлення результатів іспиту та внесення запису про видачу державного сертифіката до Реєстру державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою.

Також ухвалив постанову, якою визначається, що усна та письмова частини іспиту проходять з використанням комп’ютерної техніки. Письмова частина передбачає виконання тестових завдань та написання тексту на визначену тему. Усна частина передбачає монологічне висловлювання. Також у документі зазначається, що загальна тривалість іспиту не може перевищувати 30 хвилин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-