Розпочав роботу національний онлайн-проєкт із тестування та вивчення української мови

Розпочав роботу національний онлайн-проєкт із тестування та вивчення української мови

Укрінформ
Асоціація інноваційної та цифрової освіти спільно з Міністерством культури та інформаційної політики за підтримки Українського культурного фонду запустили національний онлайн-проєкт із тестування та вивчення української мови.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі МКІП.

Як зазначається, в рамках цього проєкту всі українці можуть пройти безкоштовне тестування для визначення рівня володіння української мовою, із подальшим навчанням.

"На платформі розміщено унікальний адаптивний тест з української мови (згідно з українськими та міжнародними стандартами), а також багато онлайн-ресурсів для безкоштовного вивчення української мови, зокрема безкоштовний мультимедійний онлайн-курс "Сучасна українська мова", який в доступній формі пояснює норми нового правопису, що набрав чинності у 2019 році", – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що тестування та навчання буде особливо корисним для державних службовців, адже відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 26 квітня 2017 року № 301 "Про організацію проведення атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою", Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VІІІ "Про державну службу" та відповідно до ст. 6 та ст. 9 Закону від 25 квітня 2019 року № 2704-VIII "Про забезпечення функціонування української мови як державної" всі громадяни України, зокрема державні службовці, мають вільно володіти українською мовою.

Читайте також: МКІП запрошує долучитися до Тижня української мови у Вікіпедії

Як повідомлялося, із липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

4 серпня 2021 року Кабмін ухвалив кілька рішень щодо усунення недоліків у проведенні іспитів на рівень володіння державною мовою. Також уряд ухвалив постанову, якою визначається, що усна та письмова частини іспиту проходять з використанням комп’ютерної техніки. Письмова частина передбачає виконання тестових завдань та написання тексту на визначену тему. Усна частина передбачає монологічне висловлювання. Також у документі зазначається, що загальна тривалість іспиту не може перевищувати 30 хвилин.

Читайте також: Кремінь розповів, які телеканали порушують мовний закон

Іспити стартували 19 липня 2021 року.

Іспитова робота складається з чотирьох частин: "Культура мови" (24 тестові задання), "Читання" (20 тестових завдань), "Письмо" (одне завдання відкритого типу), "Говоріння" (два завдання відкритого типу).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-