Володіння державною мовою: розширили перелік документів для кандидатів на посади голів РДА

Володіння державною мовою: розширили перелік документів для кандидатів на посади голів РДА

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський доповнив перелік документів для пропозицій на посади голів районних державних адміністрацій копією сертифіката про володіння державною мовою.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в указі №360/2021, опублікованому на сайті Офісу Президента.

Зокрема, Глава держави вніс зміни до Порядку підготовки пропозицій та попереднього розгляду кандидатур для призначення на посади та звільнення з посад керівників місцевих державних адміністрацій, затвердженого Указом Президента України від 4 серпня 2006 року № 675.

Президент доповнив перелік необхідних документів при внесенні пропозицій щодо кандидатур для призначення на посади голів районних державних адміністрацій таким пунктом: «копія державного сертифіката про рівень володіння державною мовою, що підтверджує відповідний рівень володіння державною мовою, визначений Національною комісією зі стандартів державної мови».

Крім того, Президент розширив пункт щодо подання трудової книжки при пропозиціях щодо кандидатур для призначення на посади голів РДА . Раніше необхідна була копія трудової книжки (для військовослужбовців - послужний список). Тепер Глава держави вказав, що необхідно подати копію трудової книжки (за наявності), послужного списку (для військовослужбовців) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Як повідомлялося, 6 серпня в Україні іспит на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків склали 4 766 осіб.

Читайте також: Україна під егідою ЄС відправить військових до Боснії та Герцеговини

Із 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

4 серпня 2021 року Кабмін ухвалив кілька рішень щодо усунення недоліків у проведенні іспитів на рівень володіння державною мовою. Зокрема, доручив протокольним рішенням Міністерству освіти і науки, Міністерству цифрової трансформації, Національному агентству України з питань державної служби та Національній комісії зі стандартів державної мови до 1 грудня 2021 року внести пропозиції щодо розширення мережі уповноважених установ, оптимізації роботи іспитової комісії, скорочення термінів встановлення результатів іспиту та внесення запису про видачу державного сертифіката до Реєстру державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою.

Також уряд ухвалив постанову, якою визначається, що усна та письмова частини іспиту проходять із використанням комп’ютерної техніки. Письмова частина передбачає виконання тестових завдань та написання тексту на визначену тему. Усна частина передбачає монологічне висловлювання. Також у документі зазначається, що загальна тривалість іспиту не може перевищувати 30 хвилин.

Іспити стартували 19 липня 2021 року.

Іспитова робота складається з чотирьох частин: “Культура мови” (24 тестові задання), “Читання”(20 тестових завдань), “Письмо” (1 завдання відкритого типу), “Говоріння” (2 завдання відкритого типу).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-