ЄС не розглядає сценарій напливу біженців з України у разі російської агресії - Боррель

ЄС не розглядає сценарій напливу біженців з України у разі російської агресії - Боррель

Укрінформ
ЄС не вважає ймовірним сценарій, за яким унаслідок агресії РФ проти України Європа стикнеться з потоком українських біженців, та з розумінням ставиться до прохань Києва уникати такої нервової риторики.

Про це у Вашингтоні під час дискусії в рамках «Бесід Жана Монне» під егідою посольства Франції та Атлантичної ради, заявив Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на мультимедійний портал ЄС.

Саме так Боррель відповів на запитання, що ЄС має намір робити, якщо в Україні повториться сценарій колишньої Югославії, з якої внаслідок війни виїхали близько 10% населення.

«Ви прораховуєте найгірший сценарій... Але українці - це люди, які можуть подорожувати до Європи без віз. Ми маємо декілька країн у нашому сусідстві, які мають безвізовий режим. Тож українці можуть приїжджати до Європи без будь-яких додаткових дозволів. У кризовій ситуації, якщо українці бажатимуть поїхати до Європи - вони вільні від віз. Але ми, безумовно, не розглядаємо це як найбільш ймовірний сценарій», - зауважив дипломат.

Читайте також: Росія навряд чи хоче вдертися в Україну, як Гітлер у 1941 році - Боррель

«До речі, я б сказав, що більше ми будемо репетувати - «О боже, мільйони українців прийдуть в Європу!», - тоді вже Україна буде просити нас дещо знизити інтенсивність наших висловлювань», - додав Боррель.

Відповідаючи на уточнююче запитання модератора, чи не таке послання українська влада намагається наразі донести до американської сторони та до міжнародних медіа, Високий представник ЄС зауважив, що це застереження з боку України є зрозумілим.

«Вони не кажуть нам, щоб ми не хвилювалися. Вони кажуть - будьте знепокоєні, але намагайтеся контролювати ваші наративи. Тому що ці наративи завдають їм фінансової шкоди. Абсолютно нормально, що українці занепокоєні фінансовими наслідками навіть не війни, а лише цих розмов про війну. Вони страждають фінансово. Капітал - це така річ, що зникає дуже швидко», - сказав Боррель.

Читайте також: Дії РФ спричинили найгіршу безпекову кризу в Європі після «холодної війни» - Боррель

Він нагадав, що з 2014 року ЄС надав Україні понад 17 мільярдів євро фінансової допомоги для розвитку економіки та підвищення стійкості. Протягом минулих тижнів Єврокомісія вийшла з пропозицією виділити ще близько 1,5 мільярда євро для стабілізації економіки в умовах спровокованої Росією кризи. За словами Високого представника, ЄС буде продовжувати підтримувати Україну, процеси реформ та демократичні перетворення.

Як повідомлялося, Жозеп Боррель перебуває з візитом у Вашингтоні, де вчора відбулося засідання Енергетичної ради США - ЄС за участю державного секретаря Ентоні Блінкена. Сторони, серед іншого, обговорили шляхи реагування на безпекові ризики у зв'язку з військовою ескалацією з боку РФ.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-