Росія навряд чи хоче вдертися в Україну, як Гітлер у 1941 році - Боррель

Росія навряд чи хоче вдертися в Україну, як Гітлер у 1941 році - Боррель

Укрінформ
Військове нарощування Росії вздовж кордонів України дійсно призвело до найгострішої безпекової кризи з часів завершення «холодної війни», але дуже малоймовірно, що можлива інтервенція Росії в Україні може виглядати як напад Гітлера на Радянський Союз у 1941 році.

Таку думку сьогодні у Вашингтоні, під час дискусії в рамках «Бесід Жана Моне» під егідою Посольства Франції та Атлантичної Ради, висловив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу. Повний запис заходу оприлюднений у вівторок на мультимедійному порталі ЄС.

«Я б не казав, що ми знаходимося перед початком повномасштабної війни, на подобу до Другої Світової війни. Я не думаю, що Росія має намір вдертися до України, як Гітлер напав на Радянський Союз у 41-му. Ми, безумовно, знаходимося у найбільш критичному моменті з часів завершення «холодної війни», але я не думаю, що ми постанемо перед негайними та «класичними» бойовими діями з використанням піхоти, окупацією міст та захопленням територій. Це не означає, що Росія не здатна завдати Україні величезної шкоди, ставлячи свій чобіт на її землю. Але, окрім цього, є кібернетична війна, є політична дестабілізація, є захоплені території Донбасу», - сказав Боррель.

Читайте також: Дії РФ спричинили найгіршу безпекову кризу в Європі після «холодної війни» - Боррель

Він зауважив, що за будь-якого розвитку подій ця криза вже перевірила на міцність трансатлантичну єдність, яка довела свою стійкість та силу.

Боррель нагадав, що Європейський Союз наразі проводить активні обговорення ситуації із ключовими партнерами, включаючи НАТО і США, з метою вирішення поточних викликів для європейської безпеки, жодні рішення щодо якої не можуть прийматися без участі європейців.

«Це не означає, що ЄС має знаходитися за столом переговорів. Така присутність не має жодного сенсу під час контактів, наприклад, між Росією і НАТО, - ми не є військовою організацією. Але ми беремо участь у формуванні наших спільних відповідей, у демонструємо єдність, переконуючи Путіна, що агресія проти України матиме високу ціну, і краще цього не робити. Точно так, як це роблять наші партнери», - сказав Боррель.

Читайте також: Російські війська прийшли на кордони України не на пікнік і не на чашку кави – речник ЄС

Як вже повідомлялося, зараз Високий представник ЄС знаходиться з візитом у Вашингтоні, де вчора відбулося засідання Енергетичної Ради США-ЄС за участі Державного секретаря США Ентоні Блінкена. Сторони, серед іншого, обговорили проблеми енергетичної безпеки, а також шляхи реагування на безпекові ризики та напругу у сфері безпеки, яка була штучно створена Російською Федерацією вздовж кордонів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-