Ветерана АТО Шидловського окупанти третій рік тримають «на підвалі» у Донецьку - Денісова

Ветерана АТО Шидловського окупанти третій рік тримають «на підвалі» у Донецьку - Денісова

Укрінформ
Ветерана АТО Віктора Шидловського окупанти третій рік утримують у підвалі СІЗО в Донецьку.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

Денісова заявила, що Шидловського третій рік поспіль безпідставно утримують у підвалі СІЗО-5.

За інформацією омбудсмена, Шидловський працював водієм на одному з підприємств Києва. У березні 2015 року був мобілізований і рік відслужив у Збройних силах України. У березні 2019 року він поїхав з дому та зник. У червні того ж року дружина побачила відео в інтернеті, яке розмістили окупанти. З нього було зрозуміло, що Шидловського затримали разом з двома громадянами України.

Спочатку його утримували у в’язниці “Ізоляція”, де, за свідченнями звільнених українських заручників, його катували електричним струмом, перебили ноги, відбили нирки та спиляли зуби.

Читайте також: Кримський татарин Еюпов у російському СІЗО потребує негайного медобстеження - Денісова

Влітку 2019 року Шидловського перевели до СІЗО-5 Донецька, де його дотепер тримають у камері-одиначці та не виводять на прогулянки. У приміщенні холодно, стіни вкриті грибком та пліснявою, сонячне світло туди майже не потрапляє, внаслідок чого у чоловіка загострилися хронічні захворювання серця та погіршився зір.

За сфабрикованою справою Шидловського звинувачують у “шпигунстві” на користь України. Через постійний психологічний тиск з боку адміністрації СІЗО він перебуває у пригніченому стані.

Денісова заявила, що у слідчому ізоляторі не приймають передачі для Шидловського від родичів. До нього не потрапляють одяг, продукти харчування, ліки, яких він критично потребує.

Читайте також: Українець Сінченко оголосив голодування в СІЗО окупованого Донецька

Як заявила омбудсмен, такі дії стосовно Шидловського є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права.

Вона звернулася до керівництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні терміново здійснити візит до Шидловського, сприяти його негайному звільненню.

Також Денісова закликала координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись для порушення питання про його звільнення.

Читайте також: Ексспівробітнику СБУ «світить» 15 років тюрми за катування полонених у в’язниці «Ізоляція»

Як повідомляв Укрінформ, 3 лютого Денісова заявила, що громадянин України Юрій Шаповалов, незаконно утримуваний у Макіївській виправній колонії №32 на території тимчасово окупованої Донецької області, потребує термінового лікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-