Новіков розповів про ліквідацію «корупційних дірок» та «арсенал» НАЗК

Новіков розповів про ліквідацію «корупційних дірок» та «арсенал» НАЗК

Укрінформ
За останні 7 років після Революції гідності Україна стала світовим лідером у імплементації Конвенції ООН проти корупції.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков на конференції в Києві “Сім років антикорупційної реформи” з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією.

Підбиваючи підсумки діяльності відомства, особливо за останні 2 роки, коли відбулося його “перезавантаження”, Новіков заявив, що НАЗК побудувало систему, за якою корупційні практики і публічна служба стають несумісними.

“НАЗК побудувало систему, за якою корупційні практики і публічна служба будуть неможливими. По-перше, ми оновили реєстр декларацій, який є прикладом найбільш публічного реєстру декларацій у світі. Він забезпечує доступ до інформації про майно будь-якого публічного службовця. Особа, яка захоче набути корупційні статки, не зможе їх використати. У реєстрі є модуль автоматизованої перевірки всіх 800 тисяч декларацій, який цього року зафіксував 700 випадків, принаймні з точки зору математичних моделей, незаконного збагачення й 1500 випадків необгрунтованих активів”, - розповів він.

Також, за словами Новікова, Україна друга країна після США, яка має моніторинг способу життя посадовців, завдяки якому вперше в історії країни було конфісковано необгрунтованих активів на суму понад 1 млн гривень. Крім того, цього року НАЗК виявило недостовірне декларування на понад 1 млрд гривень.

Новіков також відзначив, що НАЗК стало першим органом у державі, діяльність якого повністю діджиталізовано, де всі процеси об’єднані в одну ІТ-систему, яка дозволяє повністю бачити всі перевірки і на якій стадії кожна з них перебуває.

Крім того, голова НАЗК зазначив, що в очолюваному ним відомстві побудували найдосконаліший у світі реєстр звітності політичних партій, який у зручній формі дозволяє відстежувати онлайн всі витрати, доходи, фінанси політичних партій.

“Ми будуємо систему, коли партії будуть працювати на громадян, а не на фінансово-промислові групи. Вперше в історії України ми зупиняли фінансування трьох партій з п’яти парламентських”, - зазначив він.

Також, за словами Новікова, за останні два роки НАЗК ліквідували “корупційні дірки” в 133 законах і проєктах актів уряду. “Це мільйони не вчинених кримінальних правопорушень і зниження навантаження на правоохоронні та судові органи”, — зазначив він.

Крім іншого, Новіков нагадав, що було оновлено реєстр корупціонерів, і тепер можна бачити рівень корупції в кожній області й сфері. Також відкрито унікальний портал, який визначає конфлікт інтересів у діях чиновників.

“Ми побудували унікальний продукт, якого немає ніде в світі, портал “Приховані інтереси”. І сьогодні будь-який публічний службовець - від місцевого рівня до найвищого державного - може перевірити, чи є ознаки конфлікту інтересів у його діях”, - підсумував голова НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, на конференції у Києві “Сім років антикорупційної реформи” українські та іноземні антикорупціонери обговорюють досягнення реформи в Україні, діджитальні інструменти у боротьбі з корупцією, а також поточні та майбутні виклики.

До участі у заході запрошені вищі посадові особи держави, міжнародні партнери, судді.

9 грудня з ініціативи Організації Об’єднаних Націй щорічно відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-