Історична безкарність Кремля породжує нові злочини - посол у Туреччині

Історична безкарність Кремля породжує нові злочини - посол у Туреччині

Фото, відео
Укрінформ
Безкарність московського режиму за злочини, скоєні в минулому, зокрема штучні голодомори в Україні, незаконне захоплення територій, породжує нові злочини.

Про це Надзвичайний та Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар заявив на зібранні в Анкарі, присвяченому вшануванню пам’яті жертв голодоморів в Україні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми сьогодні вшановуємо пам'ять жертв Голодомору, який стався 88 років тому. Це був геноцид, спрямований на фізичне знищення української нації. Така доля спіткала не лише українців, а й представників багатьох націй, які жили на той час в Україні, й не лише в 1932-33 роках. Ми пам’ятаємо і про голод 1921-22 років, жертвами якого стали десятки тисяч кримських татар. Ми пам’ятаємо голод 40-х років, після війни, коли спеціально вивозили зерно, щоб люди не мали чого їсти», - сказав Василь Боднар.

Він наголосив на тому, що злочини мають бути покарані, інакше вони будуть повторюватися.

В Анкарі вшанували пам’ять жертв голодоморів / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

«Джерелом цього (голодоморів – ред.) був один режим, який досі «сидить» в Москві. Режим, який постійно намагається захопити чужі землі й чужі життя. Це режим, який продовжує свою лиху політику - політику винищення. Наше спільне завдання – вшанувати пам'ять жертв і пам’ятати, що будь-які злочинні дії мають бути покарані, інакше вони будуть повторюватися», - зазначив посол.

Дипломат навів приклади, коли безкарність за скоєні злочини призводила до їх повторення.

«Агресія Росії проти Грузії не була покараною - й агресія повторилася проти України. Злочин комуністів проти кримських татар у 20-х роках не був покараний. І він повторився в 30-х роках в Україні. Наше завдання - пам’ятати про жертви й доносити правду до світу», - наголосив Василь Боднар.

Він також подякував міністрові закордонних справ Туреччини Мевлюту Чавушоглу, який ушанував пам'ять жертв Голодомору. «Переконаний, що це результат нашої спільної роботи з поширення правдивої інформації. Бо разом ми – сила», - сказав Надзвичайний та Повноважний посол України в Туреччині.

Мевлют Чавушоглу написав у Твіттері: «Цьогоріч – 88-мі роковини Голодомору, найтрагічнішої події, яка забрала життя багатьох українців, казахів, росіян, молдаван, білорусів та інших народів. Як доповідач у ПАРЄ звіту про Голодомор у 2010 році я вшановую пам’ять жертв цієї трагедії».

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у головному соборі Вселенського Патріархату - храмі Святого Георгія у Стамбулі за благословіння та особистою участю Вселенського патріарха Варфоломія відбулося богослужіння за жертвами голодоморів в Україні.

День пам’яті жертв голодоморів в Україні відзначається щороку в четверту суботу листопада. У Туреччині до вшанування пам’яті долучилися українська та кримськотатарська громади в Анкарі, Стамбулі, Анталії, Ізмірі, Самсуні, Кушадаси, Конії та інших містах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-