У Стамбулі провели майстер-клас з приготування борщу

У Стамбулі провели майстер-клас з приготування борщу

Фото
Укрінформ
У Стамбулі в суботу відбувся майстер-клас з приготування борщу. Українську національну страву представили відомі шеф-кухарі Ігор Мезенцев та Євген Клопотенко.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Культурна дипломатія має свій вимір у гастрономічній дипломатії. Хочемо, щоб ви скуштували одну з наших найсмачніших страв і відчули дух України. І це лише початок знайомства Туреччини з українською кухнею. Віримо, що ви відвідаєте Україну та спробуєте всю палітру українських страв, оскільки ми маємо можливість тут насолодитися турецькою кухнею», - сказав перед початком майстер-класу Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

Майстер-клас з приготування борщу в Стамбулі / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів розповіла, що перша історична згадка про борщ датується 1584 роком, і протягом століть його рецепт постійно змінювався. Зокрема, в борщ попервах не входило стільки продуктів як зараз, але буряк незмінно був його основою.

«У кожному регіоні свій особливий рецепт борщу. Наприклад, на півдні, в Одеському регіоні, роблять борщ з рибою, на заході додають гриби. Також свій особливий рецепт борщу мала кожна сім’я», - розповіла Олеськів.

Читайте також: Українська громада приготувала борщ на Міжнародному фестивалі супів у Барселоні

Вона також нагадала, що історично українську національну кухню намагалися асимілювати під загальну радянську.

«Борщ - це основа української кухні. Але в нас є дуже багато інших страв, які дуже відрізняються відповідно до регіону… Наша мета - промоція та залучення туристів до України. Гастрономія, їжа цьому сприяє. Скуштувавши страви, люди зі всього світу захочуть приїхати та скуштувати їх в Україні… Наше завдання сьогодні, щоб українські страви були в меню ресторанів по всьому світі», - сказала Олеськів.

Читайте також: У Будапешті українська громада вперше взяла участь у Вечері національностей

Вона нагадала, що борщ був зареєстрований як національна нематеріальна спадщина України.

«Ми займаємося відновленням нашої національної кухні, й це - один зі шляхів відновлення національної ідентичності. Євген Клопотенко багато років тому почав роботу по промоції української кухні і в т.ч. через відновлення того, що борщ є українською стравою, подання його до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Міністерства культури та закордонних справ Євгена активно підтримали», - сказала Голова Державного агентства розвитку туризму України.

Приготування борщу демонстрував український шеф-кухар, кулінарний експерт Ігор Мезенцев.

«Я родом зі Східної України й там ми готуємо борщ без грибів. Ми робимо борщ з копченими грушами. Бульйон варять на грушах, які були закопчені в т.зв. «чорних банях» і груші виходять дуже чорні. Я, наприклад, можу їсти борщ щодня, він може заміняти мені всі прийоми їжі», - розповів Мезенцев.

Шеф-кухар пояснив, що домашній та ресторанний варіанти борщу відрізняються розміром нарізки продуктів: для борщу в ресторані всі овочі повинні бути нарізані не ширше столової ложки, щоб не забруднитися в процесі їжі.

Читайте також: У Києві запропонували локації для скульптури борщу

«Є два типи людей: ті, хто люблять борщ на наступний день і ті, хто любить його одразу, щоб капуста була хрумкою. Ми сьогодні будемо куштувати борщ, коли капуста лишається хрусткою», - наголосив шеф-кухар.

Згодом до майстер-класу доєднався Євген Клопотенко, який затримався через відтермінування польоту, що було пов’язано з туманною погодою.

Основний світовий промоутер борщу привіз в Стамбул соняшникову олію, сир, пшоно, яке входило в рецепт козацького борщу, копчені груші та сушених бджіл, якими Клопотенко пригощає відвідувачів свого ресторану в Україні.

«Можна взяти хліб, вмочити в олію та скуштувати… Світові тренди говорять про те, що в Україні дуже багато пшениці та жита, але ми про них мало говоримо світові. Ми знайшли на Закарпатті старе жито, яке відродили з насіння, якому було 130 років. Ви всі зможете скуштувати», - розповів Клопотенко.

Читайте також: День борщу офіційно святкуватимуть на Херсонщині

Шеф-кухарі ресторану Dönerci Serkan Usta, в районі Бешікташ в Стамбулі, де відбувся майстер-клас з приготування борщу, зацікавилися подією та з власної ініціативи продемонстрували українським шеф-кухарям процес приготування та нарізання дьонеру, популярної в Туреччині м’ясної страви.

Майстер-клас відбувся за організації Генерального консульства України в Стамбулі, яке також здійснювало пряму трансляцію заходу на своїй сторінці у Фейсбуці; сприяння голови Асоціації гастрономічного туризму Туреччини Гюркана Бозтепе та голови департаменту гастрономічного туризму TÜRSAB (асоціація туроператорів Туреччини) Омера Картина, які надали приміщення для проведення заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-