«Максі-ТВ» оштрафували, «НАШ» отримав позов до суду через українофобські заяви в ефірі

«Максі-ТВ» оштрафували, «НАШ» отримав позов до суду через українофобські заяви в ефірі

Укрінформ
Національна рада розглянула 4 листопада результати позапланових перевірок супутникових телеканалів «НАШ» (ТОВ «Наш 365» ) та «Максі-ТВ» (ТОВ «Наша Прага»), за якими призначила штраф і звернення до суду про анулювання ліцензії через поширення ворожнечі і необ’єктивної інформації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба регулятора.

“Перевірками проаналізовано ефір компаній за 28 – 31 липня і 1 – 2 серпня цього року. У ці дні ліцензіати неодноразово поширювали передачу «Важливе» за участі Олени Бондаренко, яка припустилася висловлювань ворожнечі до тієї частини населення країни, що розмовляє українською мовою. Регулятор звернеться до суду про анулювання ліцензії ТОВ «Наш 365», до ТОВ «Наша Прага» застосовано штрафну санкцію в розмірі 25% суми ліцензійного збору”, - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Суд взявся за позов Нацради про анулювання ліцензії каналу «НАШ»

Як зазначається, позапланові безвиїзні перевірки обох компаній відбулися 17 вересня. Виробником телепередачі «Важливе», як засвідчив копірайт у кінці телепередачі на «Максі-ТВ», є ТОВ «Наш 365» на замовлення ТОВ «Наша Прага».

Передача «Важливе» з інтерв’ю політика Олени Бондаренко транслювалася на обох телеканалах у прямому ефірі 28 липня, а в наступні дні – ще сім разів у повторі без редакційної модерації. Гостя програми використала у своїй промові українофобну лексику. Агресивні дії, «языковое насилие», «языковая дискриминация», позбавлення прав однієї частини громадян України («русскоязычных граждан») приписувалося тій частині громадян України, яка володіє і використовує у спілкуванні українську мову.

У Нацраді зауважили, що формат передачі – інтерв’ю не позбавляє працівників телерадіоорганізацій обов’язку дотримуватися норм законодавства щодо припинення правопорушення в ефірі. Крім того, статутами ліцензіатів передбачена вимога до працівників телерадіокомпаній щодо об’єктивності, точності, неупередженості та збалансованості подачі інформації. Натомість ведучі Артем Нікіфоров і Ангеліна Пичик не намагалися збалансувати однобічність висловленої Бондаренко під час інтерв’ю позиції. Під час повторної трансляції передачі у запису працівники телерадіоорганізацій також не вжили заходів, щоб припинити правопорушення.

Читайте також: «Інтеру» призначили перевірку через показ фільмів із «санкційними» акторами

У висловлюваннях Бондаренко, які зафіксувала Національна рада, були використані технології розпалення ворожнечі. Ідеться про маніпуляцію термінами, зокрема терміном «російськомовні громадяни». Своїм рішенням від 14 липня 2021 року Конституційний Суд України проаналізував відповідність Конституції України (конституційності) Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Він визнав, що виокремити «російськомовних громадян» України як окрему соціально-демографічну групу неможливо і що це є політичний конструкт, а не юридична категорія, на яку може поширюватися режим юридичного захисту.

Крім того, у висловлюваннях мало місце непропорційне звинувачення, негативна стереотипізація і створення негативного образу України й українців в очах української та світової спільноти, залякування фейковими загрозами, оскільки промовиця констатувала наявність загрози існування української державності через поглиблене використання і послуговування українською мовою. Також мали місце демонстрація зневаги до державної мови України і як наслідок до української державності, приниження національної честі і гідності, оскільки відбулося ототожнення опанування та використання української мови з антисоціальною поведінкою і злочином.

Як нагадали у Нацраді, Конституційний Суд визнав, що українська мова є невіддільним атрибутом української державності, а загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, існуванню української нації та її держави. Тому будь-які прояви зневаги до державної мови слід розцінювати як такі, що ганьблять саму державу, а отже, є недопустимими.

Також зауважили, що, запрошуючи на ефір Бондаренко, телерадіокомпанії мали врахувати відповідний соціально-політичний контекст і погляди, яких дотримується їхня гостя. Натомість їй було надано майданчик для поширення упередженої необ’єктивної інформації, мови ворожнечі, наративів кремлівської пропаганди, що дає підстави стверджувати, що організація трансляції цього інтерв’ю була умисною і свідомою.

Читайте також: Права аудиторії: як читачі, глядачі й слухачі можуть захищати свої інтереси в медіа

Таким чином, Національна рада визнала порушення ТОВ «Наш 365» і ТОВ «Наша Прага» абзацу четвертого частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (не допускається використання телерадіоорганізацій для розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті) і пунктів а) та в) частини першої статті 59 цього закону (телерадіоорганізація зобов’язана дотримуватися законодавства України і вимог ліцензії; поширювати об’єктивну інформацію). Також регулятор визнав наявність розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі обох телеканалів.

Факти публічних висловлювань в ефірі ТОВ «Наш 365» з ознаками мови ворожнечі вже неодноразово були зафіксовані Національною радою, за це компанія отримувала штрафну санкцію. Тому своїм сьогоднішнім рішенням регуляторний орган визнав ще і факт неусунення ліцензіатом порушення абзацу четвертого частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» після застосування санкції штрафу.

Керуючись частиною тринадцятою статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», Національна рада ухвалила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії ТОВ «Наш 365».

На ТОВ «Наша Прага» на підставі частини восьмої статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» накладено штраф у розмірі 25 % суми ліцензійного збору, що становить 119 544,75 грн.

Обох ліцензіатів зобов’язано з дня набрання чинності цими рішеннями привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-