Саакашвілі відмовився від будь-якої медичної підтримки — Денісова

Саакашвілі відмовився від будь-якої медичної підтримки — Денісова

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі у грузинській в'язниці відмовився від будь-якої медичної підтримки.

Як передає Укрінформ, про це Денісова повідомила в Телеграмі.

"Щойно мені стало відомо, що громадянин України Міхеіл Саакашвілі, який утримується у пенітенціарній установі № 12 м. Руставі та голодує 27-й день, відмовився від будь-якої медичної підтримки. Це є загрозою його життю", - написала Денісова.

Денісова наголосила, що у випадку погіршення стану здоров'я Саакашвілі проситиме "невідкладного реагування та надання професійної медичної підтримки у цивільному медичному закладі".

Читайте також: Денісова проситиме перевезти Саакашвілі у приватну клініку, якщо йому стане гірше

Також Денісова розповіла, що Саакашвілі чотири рази пережив критичні стани та йому двічі проводили переливання крові.

Під час відвідування Саакашвілі у грузинській в'язниці Денісова обговорила з колишнім президентом Грузії порушення його процесуальних прав за п’ятьма кримінальними справами проти нього. За двома – вже є вироки, які набрали законної сили і за якими він перебуває в ув’язненні.

Читайте також: Гордона не пустили у Грузію на зустріч із Саакашвілі

"Дві кримінальні справи, які були порушені проти Саакашвілі у 2014 році, судами досі не розглянуті. Останні судові засідання відбулися два місяці тому. Клопотання адвокатів та особисто Саакашвілі про публічний розгляд цих справ судом ігноруються", - зазначила Денісова.

Вона нагадала, що це є порушенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує право на справедливий і публічний розгляд, а також розгляд справи упродовж розумного строку, але не протягом восьми років.

Уповноважена ВР з прав людини додала, що Саакашвілі вважає себе в’язнем Путіна та заявив, що його життя під загрозою, втім, за будь-яких обставин він не хоче зашкодити Україні та допустити кровопролиття в Грузії.

Читайте також: Адвокат Саакашвілі заявляє про підготовку його ліквідації

Денісова сподівається, що найближчим часом стосовно громадянина України Саакашвілі будуть ухвалені рішення задля збереження його життя.

Як повідомляв Укрінформ, Михайло Саакашвілі очолював Грузію в 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року залишив країну. Проти політика порушили ряд кримінальних проваджень, за деякими з них його було заочно засуджено до ув'язнення. У 2015 році його позбавили грузинського громадянства, майже шість років він є громадянином України.

Експрезидента Саакашвілі оголошено у внутрішньодержавний розшук. Він не повертався до Грузії вже вісім років, хоча багато разів обіцяв зробити це.

1 жовтня Саакашвілі розмістив відеоролик у Фейсбуці, в якому сказав, що перебуває в Батумі.

Водночас увечері прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що експрезидента Грузії Саакашвілі 1 жовтня затримали у цій країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-