Е-декларування «на паузі»: Новіков заявляє про втрату близько 5000 кримінальних справ

Е-декларування «на паузі»: Новіков заявляє про втрату близько 5000 кримінальних справ

Укрінформ
Унаслідок рішення Конституційного Суду у жовтні 2020 року, яке фактично поставило "на паузу" е-декларування і роботу Національного агентства з питань запобігання корупції, було втрачено 4712 кримінальних проваджень.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав голова НАЗК Олександр Новіков під час дискусії "Конституційна криза: рік по тому" за участю керівництва НАЗК і НАБУ.

"4712 кримінальних проваджень, які розслідувалися правоохоронними органами, в тому числі кожне десяте провадження Антикорупційного бюро, кожен четвертий вирок на той момент Вищого антикорупційного суду зазнали непоправних втрат. Фактично особи, які вчинили кримінальні злочини, були звільнені від кримінальної відповідальності. В тому числі, Вищий антикорупційний суд, який належним чином виконав свою роботу, змушений був скасувати вироки, які вже були на той час винесені. Це те, що не вдалося на сьогодні відновити", – зазначив Новіков.

Читайте також: Зеленський підписав закон про тюрму за брехню в деклараціях

Як повідомляв Укрінформ 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд провів засідання в закритому режимі, на якому визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. 

Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду було змушене закрити доступ до Реєстру декларацій. У НАЗК заявили, що Конституційний Суд позбавив їх доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. А відтак – заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів. Згодом НАЗК також заявило, що порушивши його роботу, КСУ пошкодив усю систему антикорупційних органів.

Читайте також: НАЗК представило Антикорупційний портал

29 жовтня Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким запропонував припинити повноваження тодішнього складу Конституційного Суду. У законопроєкті пропонувалося визнати, що рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що ухвалене суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

4 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, яким поновила відповідальність за недостовірне декларування. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-