Для розвитку культури безбар’єрності на роботі потрібно вдосконалити законодавство - Ломакіна

Для розвитку культури безбар’єрності на роботі потрібно вдосконалити законодавство - Ломакіна

Укрінформ
Вдосконалення законодавчого регулювання та подолання особистих упереджень людей – це головні зміни, які необхідно впровадити в українській трудовій сфері, щоб культура безбар’єрності розвивалася.

Про це заявила радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна в інтерв’ю rabota.ua, передає Укрінформ. 

За її словами, сьогодні у роботодавців сформувалось упередження, що залучати до роботи людей з інвалідністю важко, хоча більшість порушень не є видимими.

«За статистикою, 75% порушень людей з інвалідністю не є видимими. Велика частка потреб взагалі не створює жодного додаткового навантаження на роботодавця та не вимагає зусиль для облаштування додаткових умов на робочих місцях . Або ж, якщо таке переоблаштування потрібне – провести його цілком можливо за невеликих витрат, які однозначно мають сенс, адже можна залучити нові таланти з цінною експертизою», - зазначила Ломакіна.

Читайте також: Безбар'єрність має бути у фокусі міністерств як новий підхід до будь-якої справи - Ломакіна

Радниця-уповноважена Президента переконана, що необхідно створити більш чутливий закон, який не просто зобов’язує роботодавців приймати на роботу людей з інвалідністю, але й передбачає відповідальність інших сторін.

«Зокрема, Державної служби зайнятості, що має допомагати людям, які, наприклад, отримали травму, адаптуватися до нового стану – зрозуміти, як вони можуть реалізуватися надалі на ринку праці», - зазначила Ломакіна.

Загалом, додала вона, у створенні безбар’єрного простору бізнес і держава мають бути партнерами.

Читайте також: Розбудова безбар’єрного простору: Ломакіна закликає мерів розробити місцеві плани дій

«Державні органи мають забезпечити правову сторону – норми та алгоритми, а також створити сприятливе середовище для бізнесу, щоб компанії могли зробити свої кроки назустріч безбар’єрності. Бізнес є рушієм позитивних змін у державі – першим підхоплює нові та прогресивні тренди, які сприяють розвитку. І отримає лояльних працівників, адже коли люди відчувають солідарність та підтримку команди – готові навзаєм працювати якнайкраще», - підсумувала вона.

Читайте також: Громадськість має контролювати виконання заходів зі створення безбар'єрного простору - Ломакіна

Ломакіна нагадала, що рік тому перша леді Олена Зеленська ініціювала проєкт «Бізнес без бар’єрів» для компаній, що є ефективними під час пошуку співробітників та прийомі їх на роботу, адаптації працівників на робочому місці та в колективі. Також ця ініціатива спрямована на розробку продуктів та послуг, які доступні всім суспільним групам, зокрема людям з інвалідністю, літнім людям, батькам з дітьми до шести років, жінкам та молоді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-