Арестович розповів, чому окупанти відмовляються від української гумдопомоги

Арестович розповів, чому окупанти відмовляються від української гумдопомоги

Укрінформ
Росія не дозволяє ватажкам ОРДЛО приймати гуманітарну допомогу від України, бо таким чином вона підтвердить власну неспроможність в управлінні окупованими територіями.

Таку думку в програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" висловив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович, передає Укрінформ.

Зокрема, за його словами, ситуація загострилася особливо в період пандемії, тому що захворюваність на COVID-19 в окремих районах Донецької та Луганської областей дуже складна.

"Там ситуація дійсно вкрай тривожна. І російський препарат "Спутник V" абсолютно не працює як вакцина. І вони не справляються. А з огляду на загальну вартість ліків, яка в кілька разів перевищує ціни в Україні, й що люди там перебувають в ситуації заручників не тільки з точки зору безпеки, але і з точки зору здоров'я - це все є дуже сумним", - сказав Арестович.

Він зазначив, що Україна регулярно пропускає на непідконтрольні території Донбасу гуманітарну допомогу від Червоного Хреста і Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

"Обсяг цієї допомоги значний. Загалом її номенклатуру становить саме медичне обладнання", - уточнив речник.

Допомогу в подоланні пандемії безпосередньо від України російська сторона не приймає.

"Її не приймає російська сторона категорично. З тієї простої причини, що для них це було б те саме, що відкрити КПВВ, показати, що Україна дбає про громадян, а вони не допрацьовують з точки зору пропаганди, утримання людей в страху і покорі", - сказав Арестович.

Він нагадав, що згідно з Женевською конвенцією, саме Росія як країна-окупант несе повну відповідальність за все, що відбувається в ОРДЛО.

Читайте також: Якщо Україна отримає «Залізний купол», одну з батарей встановлять на сході - Арестович

"Ефективний контроль на цій території здійснює Російська Федерація. Вона є державою-окупантом... А ситуація з COVID-19 - це ще кілька щільно списаних аркушів, які ляжуть в загальну теку того, що Росія накоїла на окупованих територіях", - додав представник ТКГ.

Як повідомлялося, 29 вересня через КПВВ «Щастя» до тимчасово окупованої території Луганщини від Управління верховного комісара ООН у справах біженців проїхали ще 11 вантажних автомобілів з будівельними матеріалами та медичним обладнанням. Загальна вага гуманітарної допомоги становила понад 200 тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-