Якщо Україна отримає «Залізний купол», одну з батарей встановлять на сході - Арестович

Якщо Україна отримає «Залізний купол», одну з батарей встановлять на сході - Арестович

Укрінформ
Якщо США нададуть Україні дві установки системи ПРО "Залізний купол", то одну з них можна залучити для захисту Маріуполя від російських ракет.

Таку думку в програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" висловив радник голови Офісу Президента, речник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович, передає Укрінформ.

Він зазначив, що до Конгресу США внесено законопроєкт, який наказує Міністерству оборони США розглянути можливість надання Україні додаткового озброєння, зокрема, двох батарей "Залізного купола".

"Яке рішення буде ухвалено, буде видно за результатами доповіді Міністерства оборони США, потім резолюція Конгресу і потім рішення виконавчої влади, зокрема президента Байдена. Це не швидко, займає певний час, і це американський політичний процес", - сказав Арестович.

Читайте також: США можуть передати Україні систему ПРО «Залізний купол» - Politico

Він зазначив, що ця ініціатива конгресменів, зокрема, - результат візиту глави держави Володимира Зеленського до США, під час якого було підписано спільну заяву про стратегічне партнерство двох країн.

"Вона передбачає співпрацю за 11 окремими напрямами. Мала частина одного з напрямів - це можлива передача нам двох батарей "Залізного купола", - сказав Арестович.

Він нагадав, що одна установка "Залізного купола" може захистити місцевість площею приблизно 150 кв. км. Переважно вона використовується для знищення некерованих ракет дальністю до 70 км - як у систем "Град", "Смерч", "Ураган" тощо. Можливе її застосування для перехоплень ворожих БПЛА і навіть військових літаків на висоті до 10 км.

"Одна батарея "Залізного купола" може прикрити, наприклад, таке місто, як Маріуполь, з високою надійністю і перехопленням 90% ракет супротивника. Це за результатами застосування ізраїльтянами проти палестинських ракет. І може прикрити район, де розташовані війська, об'єкти критичної інфраструктури, наприклад, склади або атомна станція, або гідроелектростанція", - навів приклад Арестович.

Читайте також: "Залізний купол" може з’явитися в Україні?

Він додав, що рішення про розміщення батарей "Залізного купола" прийматиме командування Міністерства оборони та Збройних сил України.

"Але я впевнений, що якщо вони будуть поставлені, то мінімум одна з цих батарей буде залучена де-небудь на лінії зіткнення для прикриття такого міста, як Маріуполь, наприклад. Всі ми пам'ятаємо удар російськими керованими ракетами по Маріуполю, такий самий удар по Краматорську, завжди знайдеться місце і час, щоб застосувати таку систему для захисту", - підсумував Арестович.

Читайте також: Конгрес США обговорює збільшення військової допомоги Україні

Як повідомлялося, "Залізний купол" - розробка приватної ізраїльської компанії Rafael Advanced Defense Systems, одна з найбільш засекречених і дорогих систем протиракетної оборони в світі. Система ПРО розроблена для ураження ракет супротивника для захисту цивільного населення і важливих об'єктів інфраструктури від обстрілів. В озброєнні Ізраїлю на сьогодні залучені 10 мобільних блоків "Купола". Щоб забезпечити захист всієї території країни, необхідно 13 установок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-