Замах на Шефіра, закон про олігархів та пенсії по-новому — публікації тижня

Замах на Шефіра, закон про олігархів та пенсії по-новому — публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Основне із «закону про олігархів»

Верховна Рада 23 вересня ухвалила “антиолігархічний” закон (№5599). Його підтримали 279 народних депутатів. У документі визначено, що так званий Реєстр олігархів вестиме РНБО, участь олігархів в політиці і в ЗМІ істотно обмежать, а посадовців зобов’яжуть декларувати контакти з олігархами. Закон діятиме 10 років. Розповідаємо про нього в деталях.

***

Замах на Шефіра: відповідь обіцяють сильну

22 вересня близько 10 ранку під Києвом (на дорозі між селами Круглик і Ходосівка) невідомі обстріляли з автомата 7,62 калібру авто (марки Audi A8) Сергія Шефіра. Правоохоронці на Київщині прочісують сотні гектарів лісу, досліджують гільзи від патронів і перевіряють кілька версій замаху. Жодного підозрюваного поки не затримано. Укрінформ зібрав усе, що відомо наразі з офіційних джерел про обстріл автомобіля першого помічника Володимира Зеленського.

***

Пенсійна реформа: Це буде у 2023-му, найпізніше – у 2024 році

В Україні зараз на одного працівника припадає, згідно зі статистикою, один пенсіонер. Влада заявляє, що альтернативи змінам і переходу від солідарної до накопичувальної системи щодо пенсійного забезпечення немає. Зараз питання у тому, коли і як це планують зробити. Зміни до пенсійного законодавства хочуть ввести, за згоди Верховної Ради, з 2023 або 2024 року. Укрінформ розповідає, що чекає на пенсії 40-річних, а також про досвід інших країн та українські реалії.

***

Українська корупція: вкрасти легко, повернути – важко

Це уже давно перетворилося в Україні на традицію: колишні посадовці-корупціонери тікають за кордон разом із награбованим. Вважається, що початок такій «моді», наприкінці 90-х, поклав колишній прем’єр Павло Лазаренко. Після Революції Гідності з’явилася нова хвиля “емігрантів” – третя чи четверта. У 2014 році в іноземних юрисдикціях вдалося заблокувати активи колишніх керманичів на суми доволі скромні для подібних злочинів і обсягів корупції - 107 млн доларів, 135 млн швейцарських франків і 15,9 млн євро. Тобто скільки грошей було реально вкрадено за Януковича - ніхто точно не знає. І навіть ці кошти - не факт, що повернуться в Україну, адже арешти рахунків у правових державах не можуть тривати вічно. Якщо впродовж кількох найближчих років українські слідчі не нададуть іноземним колегам вироки судів у справах посадовців-утікачів, рахунки розморозять і гроші зникнуть. Укрінформ з’ясовував, які кримінальні справи у нас «висять на волосині».

***

Наглядова рада проти Вітренка: як розвивався конфлікт у Нафтогазі

Цього тижня чинна наглядова рада НАК «Нафтогаз України» провела своє останнє засідання, якому передувала низка корпоративних скандалів. Нагадаємо, що наприкінці квітня Кабмін звільнив тодішнього очільника Нафтогазу Андрія Коболєва в обхід наглядової ради. І зробив це у досить нестандартний спосіб – відсторонивши раду від повноважень на кілька днів. Відтоді у корпоративному врядуванні Нафтогазу розпочався «сезон штормів», який триває і досі. У питанні, наскільки правомірними були кадрові дії Кабміну та чому звільнили Коболєва, ЗМІ розбиралися вже неодноразово. Укрінформ зібрав повну хронологію цього конфлікту, спробував розібратися в деталях і відповісти на запитання, чим і як він може завершитися.

***

Кремль поставив експеримент на жителях ОРДЛО

На виборах до Держдуми РФ новоспечені «росіяни» з ОРДЛО перетворилися на електоральну «дійну корову» для російської партії влади, популярність якої дуже просіла. 8 вересня, за півтора тижні до виборів, в окупованому Донецьку висадився політичний десант — верхівка «Єдиної Росії» провела тут зліт своїх прихильників. Депутат Держдуми Дмитрій Саблін, перебуваючи в Донецьку, заявив, що на Донбасі «проходить експеримент з возз'єднання території з Росією». І ключовий етап цього «експерименту» - участь у російських виборах. Новоспечені «росіяни» з ОРДЛО масово голосували в Ростовській області. Дехто отримував російські паспорти просто перед голосуванням. З території окупованих районів було організовано 825 автобусних і 12 залізничних рейсів. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповідає, що відбувалося під виглядом народного волевиявлення на тимчасово окупованих Росією українських землях.

***

Хелен Овер де Лінден, нідерландська адвокатка, експертка з санкцій проти РФ: Якщо Росія не виконуватиме рішень міжнародних судів, на неї дивитимуться як на “бананову республіку"

Після захоплення Росією Криму нідерландська адвокатка Хелен Овер де Лінден взялася за вивчення питання санкцій ЄС проти Росії. Написала кілька наукових робіт та досліджень. Вона також відстежує порушників санкцій. Так, у 2017 році розгорівся грандіозний скандал через нідерландські компанії, які долучилися до будівництва Керченського мосту попри санкції та трагедію МН17, у якій загинуло 190 громадян Нідерландів. В інтерв’ю Укрінформу Хелен Овер де Лінден поділилася своїми думками щодо режиму санкцій проти РФ, причин їх порушення нідерландськими компаніями та нещодавно створеної Кримської платформи.

***

Світлана Гук, інфекціоніст-пульмонолог: Штам Delta заразніший, але загроза від нього не більша

Кількість хворих на «ковід», викликаний штамом Delta, в Україні стрімко зростає щодня. Лікарка Світлана Гук сама двічі перехворіла на COVID-19 і вдруге – набагато легше. Коли Укрінформ брав інтерв’ю у пані Світлани восени минулого року, вона ще була завідувачкою інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні №17. Зараз - керівник Центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні «Феофанія». Вона розповіла про новий штам, його симптоми, заразність, ПЛР-тести та вакцини.

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Фото: Нацполіція

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-