Світлана Гук, інфекціоніст-пульмонолог
Штам «дельта» заразніший, але загроза від нього не більша
21.09.2021 10:00

Кількість  хворих на «дельту» в Україні стрімко зростає щодня. Укрінформ дізнавався подробиці щодо «нового» ковіду.

...Лікар-пульмонолог Світлана Гук стверджує, що на сьогодні більшість новим штамом хворіє досить легко, приблизно 10% – важко. Тобто все майже так, як і раніше.  До того ж і лікарі вже набагато більше знають про те, як рятувати ковідних хворих.

Лікарка сама двічі перехворіла на ковід і на другий раз – набагато легше. Коли Укрінформ брав інтерв’ю у пані Світлани восени минулого року, вона ще була завідувачкою інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні №17. Зараз - керівник Центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні «Феофанія». Рішення перейти до «Феофанії» визріло ще до епідемії ковіду, розповідає лікар, і одна із причин - більші діагностичні та терапевтичні можливості в цій лікарні. Втім, свій перехід лікарка відклала майже на пів року, щоби забезпечити ефективну роботу ковідного стаціонару в 17-й лікарні.

- Пані Світлано, всі кажуть, що Україну зараз накриває хвиля штаму «дельта», але ж, наскільки відомо, у нас не проводять геном-секвенування коронавірусів… Отже, звідки відомо, що люди хворіють саме на цей штам?

- Зразки аналізів пацієнтів періодично відправляють за кордон, і цього статистично достатньо, щоб зробити висновок – сьогодні штам «дельта» дійсно є найпоширенішим в Україні. Крім того, деякі наші лабораторії мають відповідні реактиви для проведення ПЛР-тестів, за допомогою яких можна визначити, який це штам ковіду. До речі, якщо говорити про ПЛР-тестування, до якого ми вже звикли, то якраз «дельта» здатна, так би мовити, «прослизати» повз це тестування, якщо лабораторія не закуповує відповідні удосконалені тести, і результати можуть бути хибно негативними. Тому дуже важливо, щоб лабораторії більш фахово  підходили до закупівлі реактивів і еволюціонували разом з епідемічною ситуацією.

- А по яких симптомах людина сама може запідозрити, що у неї «дельта»?

- Головний біль, нежить, біль у горлі та підвищення температури. Інколи підвищення температури відбувається хвилеподібно: спочатку підіймається, потім знижується, потім - знову підіймається. І дуже часто стали зустрічатися шлунково-кишкові розлади - болі в животі, нудота, діарея, блювання. А от порушення нюху, кашель, що було так характерно для попередніх штамів,  трапляються суттєво рідше.

- Чи є якась послідовність у прояві цих симптомів: наприклад, спочатку заболіло горло, потім голова, потім діарея?..

- Її й раніше неможливо було прослідкувати - все залежало від того, наскільки важко захворіла людина, наскільки пацієнт здатний усвідомлювати та фіксувати перші ознаки хвороби. Клінічно доведено, що первинне вірусне навантаження при «дельті» значно вище ніж за попередніх штамів. Хоча, як і раніше, є люди, які хворіють легко і взагалі симптомів майже не помічають: легке першіння в горлі, нежить і слабкість кілька днів і все проходить. Водночас у мене зараз на спостереженні є пацієнти, у яких  - тільки діарея та блювання, а горло взагалі не болить. Тобто мозаїка симптомів у кожного  різна і фіксованої послідовності, про яку можна було б розповісти, як сценарій, немає.

- Раніше вважалося, якщо нюх пропав  - то це середній чи навіть легкий перебіг хвороби. А при «дельті» є подібні ознаки, які могли б «порадувати» людину?

- Такої кореляції і при інших штамах не спостерігалося. Не було доведено: нюх пропав, то й хвороба протікатиме легше. Просто ми всі шукаємо для себе  якісь маркери, якісь критерії, щоб почуватися більш впевнено, контролювати ситуацію. Але якщо будь-який симптом  має дуже гострий характер, наприклад, температура 40 і вона нічим не збивається, це - погана ознака. Якщо  людина один раз виблювала  і потім може собі спокійно щось пити, а температура 37, 2 - це нормально. А от коли після найменшого ковточка води відразу хочеться його «віддати», маємо важкий перебіг. Та ж низька сатурація залишається критерієм важкого протікання ковіду. Отже, і родичам, і лікарям потрібно дуже уважно ставитися до усіх проявів захворювання.

- Лише за останній тиждень моя сусідка, співробітниця, родина приятеля зверталися до сімейних лікарів з підозрою на ковід. Симптоми у всіх однакові – розлад ЖКТ. На щастя, ПЛР-тестування показало негативний результат. У сусідки за два дні геть усе пройшло. Одна з лікарок сказала, що це ротавірусна інфекція.

- Ротавірусна інфекція не може бути встановлена лише методом негативного ПЛР-тесту до ковіду. Хоча, можливо, лікарка права, бо такий регрес - коли хвороба проходить за 2 дні – для ковіду не властивий. Ротавірусна інфекція – це інфекція з переважним ураженням  шлунково-кишкового тракту, також для неї характерні катаральні прояви, тобто ураження дихальних шляхів – кашель, закладеність носу тощо. Але вона з’являється, зазвичай, у зимово-весняний період. 

Стосовно ПЛР-тестування, я вже говорила, що  не кожен тест здатен виявити дельту. Навіть, коли мова йшла про уханьський штам, і тоді казали про випадки неправдивості ПЛР-тестів. Можливо, це і ротавірус, але такий діагноз  вимагає свого клінічного підтвердження, знов таки, методом ПЛР або АГ ротавірусу.

- Ще є таке досить розповсюджене твердження, що коли людина захворіла на якийсь інший вірус, «корона» не причепиться…

- Так, у мікросвіті - світі  мікроорганізмів, бактерій, вірусів -  теж є конкуренція. Якщо першим вчепився грип, дійсно, до коронавірусу на цей час людина,  скоріш за все, буде несприйнятлива. Та якщо інфікуюча доза буде великою або у людини є індивідуальна імунна схильність до якогось конкретного виду вірусу, може статися все. Втім, ці випадки більше цікаві, щоби поговорити про них, а для клінічної картини вони значення майже не мають.

- Заразність дельти дійсно така висока, що достатньо кількох секунд спілкування з хворим, щоб заразитися самому? Вважалося, що для попередніх штамів потрібно було хвилин десять, здається.

- За деякими даними – можливо, дуже округлено - дельта в тисячі разів заразніша ніж вихідний штам. Але, якщо пам’ятаєте, навіть під час хвилі уханського штаму говорили про «суперінфікуючих» людей, а хтось інший хворів удома  і ніхто від нього не заразився. Всі ці відхилення залишаються. Дійсно, дельта  більш заразна, але перебіг хвороби, наскільки я знаю, до сьогоднішнього дня не визнано важчим. Усе так само як було раніше, - більшість людей хворіє досить легко, приблизно 10% хворіє важко, а відсоток вкрай важких  і смертельних випадків не змінився. Взагалі, кореляції між контагіозністю, тобто здатністю заражати, і  патогенністю, здатністю викликати захворювання, не існує. Тобто, вірус може мати високу контагіозність і низьку патогенність і – навпаки.   

- Повідомляється, що нині на «дельту» хворіє багато молодих людей і дітей, це не означає, що літніх менше хворіє?

- Справді, спостерігається збільшення захворюваності серед дітей та молоді, але в стаціонар більшою мірою потрапляють люди після сорока. Діти, як і раніше, хворіють найчастіше легко.

- Щодо протоколу лікування – він якось змінився?

- На сьогодні чинним є протокол від 2 квітня 2020 року, його відредагували 13 травня 2021 року. Виключили хлорохін, який використовували спочатку, було ще кілька виключень. Стосовно антибіотиків, як і раніше їх можна використовувати лише за умови підтвердження чи високої ймовірності приєднання бактеріальної інфекції. Призначення антибіотиків завжди повинно бути ретельно обґрунтовано, їх не можна призначати всім підряд, мотивуючи це «прикриттям» від чогось або страхом!

- А що можна робити вдома у випадку легкого перебігу хвороби? Крім великої кількості рідини, вітамінів і парацетамолу при температурі?

- Це симптоматичне лікування, як при будь-якій вірусній інфекції.  Якщо висока температура  - збиваємо. До 38 температуру не треба чіпати, якщо вона нормально переноситься.   Якщо ж у людини при цьому сильний головний біль, вона не може ні сісти, ні лягти, тоді треба приймати симптоматичні препарати, і  я своїм пацієнтам рекомендую не просто парацетамол,  який має лише жарознижувальні властивості, а  ібупрофен.  Він є в протоколі  й має одночасно знеболювальні, протизапальні та жарознижувальні властивості. Часто радимо мефенамінову кислоту, яка теж має хороші протизапальні властивості, вітамін С, кверцетин - препарат рослинного походження, який входить до вітамінів групи Р і чинить спазмолітичну, антигістамінну, протизапальну дії.

І все це треба робити з самого початку хвороби. Не варто забувати міряти сатурацію – якщо показник таки має тенденцію до зниження, обов’язково будьте на зв’язку із лікарем, а якщо він 92% і нижче – час викликати швидку. І не забувайте про корисність так званої прон-позиції (положення лежачи на животі) при тенденції до зниження сатурації.

І на 4-5 день треба здати аналізи, тому що ваші відчуття  - це одне, нормальна сатурація – супер, але, наприклад, людина ніяк не відчуває, що у неї  густа кров, який рівень запальних процесів. Мова йде про аналізи, про які, мабуть, усі вже чули, зокрема, про d-димер, який демонструє процеси тромбоутворення в організмі,  с- реактивний білок, який може сигналізувати про рівень запалення. Чим більше знає лікар – тим краще. Треба викликати додому лабораторію – я розумію, що то недешево – і зробити необхідні тести, ну хоча б загальний аналіз крові.

- Стосовно вакцинації – чи можна її робити зараз тим, хто не встиг раніше? Коли ковід набирає обертів з кожним днем? Адже ті ж вакцини проти грипу завжди робили десь за місяць до епідемії.

- Це екстрена, а не планова вакцинація, тому ці правила доводиться порушувати. Ті, хто вакцинувався раніше, теж робили це в умовах пандемії. Якщо ви налаштовані вакцинуватися, йдіть і робіть, все одно це буде краще для вас. Якщо ви отримали вакцину, то протягом перших двох тижнів після цього ви будете дещо слабші в плані імунітету, ніж зазвичай, тому відправлятися відразу на концерт або у торговий центр, де є масові скупчення людей, не варто, бережіться, ви ще не захищені настільки, щоб почуватися у повній безпеці.

- Але ж у поліклініці разом з вакциною можна підхопити «корону»?

- Не варто лукавити - на вакцинацію йдуть люди, які почуваються добре, а от у кафе чи магазині ви не знаєте, хто поряд з вами, за такою логікою, тоді й у магазин не варто ходити.

- Багато людей хочуть вакцинуватися, але бояться, бо начиталися всяких страшилок в інтернеті…

- Недовіру людей можна зрозуміти - все невідоме нас відлякує,  і це  нормально. Якщо поєднати питання, що насторожують, до нових вакцин, по-перше, їх не дослідили достатньо, як це має бути у звичайному режимі, не в стані пандемії - для цього просто не було часу. До того ж нові  вакцини вироблені за новими методиками, які не були опрацьовані на інших вакцинах.  І ми всі знаємо, що кількість людей з поствакцинальними ускладненнями таки зростає, що, знов таки, логічно, з огляду на все більшу кількість вакцинованих людей. Про це ніхто не говорить пошепки, це не є новина для лікарів. Але треба зважити на те, що й кількість вакцинованих зараз теж дуже велика - це мільйони людей, отже реальний відсоток ускладнень невеликий.  Водночас гарантувати, як пройде вакцинація у кожної конкретної людини, не може ніхто. Ми лише знаємо, кому жодним разом не можна робити вакцини: якщо у людини лихоманка, загострення якогось хронічного захворювання, якщо передінфарктний стан і т.і., якщо в анамнезі є алергічні реакції на компоненти вакцин.

.

Якщо людина боїться, але таки хоче себе захистити від можливості важкого захворювання на ковід, на мій погляд,  можна порадити коронавак. Це інактивована вакцина (тобто та, яка містить у своєму складі неактивний, «вбитий» вірус) зроблена за старою, випробуваною методикою. Мені вона дуже імпонує й тим,  що містить увесь спектр білкових структур коронавірусу, а не лише  с-білок.  Наразі на етапі розробки знаходяться інактивовані вакцини для введення на  слизові оболонки верхніх дихальних шляхів. За логікою, це була б найправильніша вакцина,  тому що максимально відтворювала б природний процес захворювання,  і ми б отримали більш досконалу імунну відповідь.

- У порівнянні з іншими країнами Європи, відсоток вакцинованих у нас залишається  невисоким. Виходячи з цього, які прогнози можуть бути по цій хвилі ковіду?

- Кількість  виявлених пацієнтів буде збільшуватися у всьому світі, навіть у країнах, де багато вакцинованих. Мене трохи заспокоює, що у нас перехворіло набагато більше людей, ніж це говорить офіційна статистика.  До того ж, коли починалася перша хвиля минулого року, ми взагалі не знали, що з цим робити. Перед тим, як відкрити ковідний стаціонар у 17-й лікарні, ми з колегою ходили в Олександрівську лікарню, щоб порадитися, щоб  побачити пацієнтів, відчути специфіку захворювання. Ми навіть фотографували, як облаштований вхід у палату, де роздягатися, де одягатися   -  начебто дрібниці,  але коли все це одночасно лягає на плечі лікаря, а ти ще зустрічаєш пацієнта, якого не знаєш, як лікувати, бо у тебе нема досвіду і його нема ні в кого… Цей рівень розгубленості та стресу не передати. Зараз ми вже маємо досвід, ми відчуваємо ковідних пацієнтів шкірою, у нас є кисень, є засоби індивідуального захисту. Ми озброєні!

Який я хочу зробити підсумок? Так, кількість випадків захворювання буде рости, але, сподіваюсь, що у нас не буде колапсу. І тому, що лікарі вже досвідчені та не перелякані, і людей, чутливих до ковіду, менше. Хтось вакцинований, і якщо захворіє, то легко, хтось вже перехворів і  навряд чи буде хворіти важко.

- Пані Світлано, ваші поради людям, щоб не захворіти?

- Багато хто свариться на маски, приводять різні дослідження, що вони начебто не допомагають. Але, щоб зменшити вірусне навантаження, коли ви йдете туди, де багато людей, ви повинні одягти свіжу маску. І одягти правильно – зігнути дротик навколо носа. Якщо ви хочете знизити ризики, одягайте респіратор високого рівня захисту, але майте на увазі, що респіратори з клапаном захищають вас, але аж ніяк не захищають оточення від вас. Тому, якщо ви хворієте в цей момент – знаєте ви про це чи не знаєте – ви можете заразити інших. На жаль, я бачу по своїх пацієнтах, вони мені пишуть: пішов до аптеки, пішов у магазин, кудись поїхав… Ви хворієте – будь ласочка, сидіть вдома! Хочеться і кричати, і благати: ну добре, що вам пощастило, ви легко переносите ковід, усюди ходите самі, але ви ж наражаєте на небезпеку інших, які можуть захворіти дуже важко!

Отже, якнайменше, бувайте там, де велике скупчення людей і вдягайте свіжу маску, якщо ви туди відправляєтесь. Якщо ви маєте можливість бути на  природі, на дачі та не мати справи з натовпом - це буде для вас найкраще. Але, на жаль, як тільки ви припините таку свою ізоляцію, вірогідність того, що ви захворієте, досить висока. Тому що сховатися від респіраторної вірусної інфекції – дещо примарна надія, віруси надто дрібні на відміну від тих же  бактерій. Ця пандемія  - виклик для організму, для людини і взагалі світові. Умови змінилися – ми маємо адаптуватись, сконтактувати з цією ситуацією або природним шляхом, або частково, штучно - це може забезпечити вакцинація. Тому побажаю всім усе ж таки не хворіти, а якщо вже й хворіти - то легко,  набути природного імунітету, щоби вам уже нічого не було страшно. І дуже раджу не зосереджуватися на негативних новинах: все одно нікуди ми вже від цього не дінемося. Але ми все пройдемо і потроху - подолаємо пандемію.

Лариса Гаврилова, Київ

Фото: Олена Худякова (Укрінформ), "Радіо Свобода".

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-