У справах про підпал автівок Лероса і Богдана отримали по чотири висновки експертиз

У справах про підпал автівок Лероса і Богдана отримали по чотири висновки експертиз

Укрінформ
У кримінальних провадженнях щодо підпалів автомобілів народного депутата України Гео Лероса і колишнього глави Офісу Президента Андрія Богдана слідство отримало по 4 висновки експертиз у кожній справі.

Про це у інтерв’ю censor.net поінформував керівник поліції Києва Іван Вигівський, передає Укрінформ.

“У провадженні по автомобілю Лероса отримано висновки 4 експертиз: пожежо-технічної, матеріалів, речовин та виробів, молекулярно-генетичної, автотоварознавчої, відповідно до яких підтверджено факт дії стороннього джерела на авто, встановлено його ринкову вартість та інше. У провадженні, яке розслідує Дніпровське райуправління поліції за фактом підпалу авто Tesla S85, що належить Богдану, і пошкодження автомобілів Mazda і Honda, які перебували поруч, розпочатому за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 194 Кримінального кодексу, отримано висновки 4 аналогічних експертиз”, - сказав керівник поліції столиці.

Читайте також: Фесенко: Відео про нібито причетність Лероса до підпалу свого авто - епізод війни компроматів

Говорячи про справу щодо підпалу авто Лероса, він зазначив, що до матеріалів цього провадження було долучено і відеозапис, на якому людина, нібито схожа на парламентарія, домовляється про імітацію підпалу свого авто.

“До матеріалів цього кримінального провадження це відео і долучили після його появи на інтернет-ресурсах. Звісно, виникла низка питань. Cаме в рамках кримінального провадження про умисний підпал автомобіля буде проведено слідчі дії, викликано на допит потерпілого Гео Лероса”, - уточнив Вигівський.

За його словами, він заслуховував цю справу, і по ній наразі проведено певну роботу, та поки що бракує доказової бази, щоб притягнути когось до відповідальності.

Читайте також: У справах про підпал авто Лероса і Богдана ще тривають експертизи - глава Нацполіції

Відповідаючи на питання, чому досі не вдалося встановити причетних, хоча підпал цього авто стався орієнтовно рік тому, Вигівський уточнив, що по цій справі “є певні питання”, бо цей автомобіль, коли його було підпалено, стояв не на тому місці, де зазвичай, і відеокамери не працювали з технічних причин, хоч вони там були.

“Для мене це нова історія, але точно можу сказати: розслідування буде об’єктивним”, - поінформував правоохоронець.

Він уточнив, що по цій справі є один свідок — це сусід, який здалеку бачив чоловіка, який підходив до цього автомобіля.

Говорячи про те, чи можна перевірити достовірність відео, на якому нібито Лерос домовлявся про імітацію підпалу свого авто, Вигівський зауважив, що для перевірки достовірності відео, на якому нібито Лерос домовлявся про імітацію підпалу свого авто, потрібне першоджерело, і якщо воно буде, то столична поліція зможе таку експертизу провести.

Читайте також: Підпал авто Лероса: адвокати просять допитати бізнесмена Комарницького

Відповідаючи на питання, що якщо експертизи підтвердять, що це голос народного депутата, то чи можливо теоретично, що тут може бути присутній монтаж певних його фраз і накладення їх на відеозапис, керівник поліції Києва підтвердив, що це теоретично можливо, “але це питання слідства”.

Щодо встановлення особи, яка адмініструє Телеграм-канал, у якому спочатку з'явилося це відео, і про наявність інформації щодо того, чи є в них першоджерело відеозапису, Вигівський поінформував, що у столичній поліції заплановано за кілька днів спільне заслуховування із кіберполіцією по цьому питанню.

Як повідомлялося, раніше на одному з Телеграм-каналів було оприлюднено відео, на якому людина, нібито схожа на народного депутата Гео Лероса, домовляється про імітацію підпалу свого автомобіля. Потім на своїй сторінці у Фейсбуці це відео оприлюднив і народний депутат з фракції «Слуга народу» Юрій Камельчук.

14 вересня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова відкрила кримінальне провадження щодо можливого вчинення злочину народним депутатом України.

15 вересня Офіс генпрокурора доручив слідчим Головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування за фактом можливого вчинення позафракційним народним депутатом Гео Леросом готування до завідомо неправдивого показання свідка (потерпілого) для надання слідчим органам.

У ДБР уточнили, що підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала публікація на одному з Телеграм-каналів.

Попередня кваліфікація кримінального правопорушення - готування до злочину (ч. 1 ст. 14 КК України) та введення в оману суду або іншого уповноваженого органу (ч. 2 ст. 384 КК України), але у результаті проведення слідчих дій та у разі наявності інших підстав кваліфікація може бути змінена.

28 серпня минулого року Лерос заявив, що його авто спалили. За цим фактом було зареєстровано кримінальне провадження за ч. 1 ст. 194 ККУ (умисне знищення або пошкодження майна).

11 серпня минулого року поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом підпалу автомобіля у Дніпровському районі Києва.

За даними ЗМІ, «Тесла», яку було пошкоджено вогнем, належить ексголові Офісу Президента Андрію Богдану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-